Mowl

Als ik niet leef, ga ik dood.


2160

melkboer

Ik moet iets aan mijn handschrift doen. Vanochtend liet ik een briefje voor de melkboer achter. En die zette twee flessen uitgeperst uiensap en een schilderij van Matisse op de stoep. Woody Allen (1935)

Drie mannen met pet & ’n vrouw met gesteven schort. Op de voorgrond twee melkkarren met glanzend gepoetste ketels. We schrijven ’t jaar 1919.

Dit is de staatsiefoto van melkboer G. Jansen, in ’t bezit van ’n verlof voor de verkoop van “alcohol vrije drank” (let op de spatie). ’n Modern bedrijf, telefonisch te bereiken op No 2160.

Ter rechterzijde, achter de man met pet en snor, is de doorgang te zien naar ’t weitje waar ’t paard van de melkboer kon grazen.

Vandaag is dat onze voordeur.

[Melkboer Jansen verkocht de beste slagroom van de hele buurt, heb ik me laten vertellen. Je hebt d’r niks aan dat je dat weet, daarom is dat ook zo leuk.]

  1. Is je weekendstop voorbij??

    {Mowl: waar lijkt ’t op, vind je?}

  2. Een van mijn opa’s was zo’n melkboer, weliswaar niet in A. maar in B. (echt waar!). En met paard, dat ’s avonds altijd vlak langs de keuken naar zijn stal moest worden gebracht. Voor zo’n uk als ik toen was iedere keer weer een grote opwinding.

    {Mowl: was de slagroom in B ook zo beroemd?}

    1. Dat is mij niet bekend. Wel dat bij voorkomende gelegenheden nageslacht van het toenmalige gegoede cliënteel zich nog altijd lovend uitlaat tegenover nageslacht van de betreffende melkboer. Soms nog inclusief de destijds waarschijnlijk gebruikelijke lichte neerbuigendheid.

      {Mowl: heerlijk dat standsverschil.}

  3. Ik vind er wel iets voor te zeggen: alcohol vrije drank.

    {Mowl: moet d’r dan geen dubbelepunt tussen de eerste twee woorden?}

  4. Dus..eigenlijk stond er vroeger een paard in jullie gang?

    {Mowl: eigenlijk in ons halletje. En deels in de woonkamer. En in de keuken. En in de eetkamer.}

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag