Behoedzaam

rund

Instinctief delen we ook nu nog de mensen in vriend en vijand in: met de ene categorie moet men samenwerken, met de andere concurrentie aangaan. Bertrand Russell (1872-1970)

“Mooie hoed!” riep de vrouw tegen een andere vrouw, een eindje verderop op het perron.

Die andere vrouw, gekleed in omslagdoeken, met daaronder wandelschoenen, droeg een hoofddeksel in de stijl van Florence Nightingale. Ze draaide zich naar de eerste spreekster en toverde een glimlach op haar gezicht.

“Ja, mooi hè¨?” beaamde ze.

“Uit het buitenland?” vroeg de eerste weer. Zij was een liefhebster van paars. Haar overjas was paars, de kleding die eronder uitstak was paars. Alleen haar koffer, naast zich, was niet paars: dat was aubergine. Op haar neus droeg ze een reusachtige zonnebril.

“Nee,” zei de vrouw met de hoed, “Uit Zwolle.”

De dames zwegen een tijdje.

“Wat leuk, hè¨?” peilde de vrouw met de zonnebril.
“Wat?”

“Nou, dat wij als twee vrouwen elkaar complimentjes durven geven. Dat zie je nooit bij jongere vrouwen.”

Het hoedje peilde de zonnebril een ogenblik.

“Daar is dan ook sprake van concurrentie.” gispte ze.

[De trein reed voor. De dames gingen elk een andere coupé in. Jammer. Had ze vijf minuten vertraging gegeven en ik was voorzeker getuige geweest van een geestelijke slachting.]

Standaard

8 gedachten over “Behoedzaam

 1. Anne schreef:

  Ik denk dat we zo reacties niet meer gewoon zijn te horen en dat we daarom denken dat het waarschijnlijk oppervlakkig was?
  Toch kan zo’n opmerking je dag best wel goed maken.
  Heb je dat nooit gehad, dat je op straat, opkijkt en een wildvreemde in de ogen kijkt en je plots glimlacht? Soms glimlachen ze terug, dan kan je dag toch niet meer stuk? Moet je eens proberen. Geeft je een echt goed gevoel.

  {Mowl: ik heb es tegen een kindje in de trein geglimlacht. Het verstarde, sloeg de handjes voor het gezicht en begon te schreien. Zoiets?}

 2. tss tss tss… zo negatief vandaag jochies?
  Misschien bedoelden die twee dames het ook heel echt goed.

  {Mowl: het is heel wel mogelijk. Maar iets in me zei dat die goede bedoeling heel oppervlakkig waren. En in elk geval niet werden gedeeld.}

 3. zwolle? ja daar verkopen ze dat soort van kleding nog. waren zeker “culturele” tiepes, die hebben altijd zo’n “goede” smaak.

  {Mowl: de paarse leek op Rita Pulpers. De hoed vertoonde gelijkenis met Sybilla Zwamdrift. Ja, ik lees Harry Potter.}

 4. Geweldig stukje!! En leuk dat die paarse juffrouw om een complimentje vroeg door haar opmerking: Fijn he, dat wij elkaar complimentjes durven te geven… ECHT HILLARISCH.

  {Mowl: en uit het leven opgetekend. En, o, het is ‘hilarisch’. Je hebt een ‘l’ teveel. Maar dat geeft niet, hoor.}

 5. Goed hoor, dat die twee vrouwen dat aandurven. Maar wat zouden ze ’s avonds thuis (cq twee minuten daarna aan de gsm) verteld hebben over het zien van de ander?

  {Mowl: iets met ‘mens’, ‘oud’ en ’taart’.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.