Beste stedebouwkundigen,

schuytgraaf

De dwaling is de moeder van het inzicht. Richard Wagner (1813-1883)

Mijn man en ik hebben gisteren een kijkje genomen in een groot nieuwbouwproject in Arnhem-Zuid.

Eerlijk gezegd waren we nogal ontdaan van de Amerikaanse wijk. De oud-Hollandse straten van de vestingstad vonden we wel weer charmant. Niet dat we er over peinzen erheen te verhuizen, haast ik me te zeggen, voordat u ons foldermateriaal toezendt: bedankt, maar nee, bedankt.

We vonden het heel slim dat er meteen ook een supermarkt is neergezet. En een bank.

Maar toen we dorst kregen en een biertje wilden drinken, merkten we tot onze schrik dat u een kroeg bent vergeten.

[Vindt u niet ook dat zoiets thuishoort in een wijk? Zeker in een nieuwbouwwijk – de mensen moeten er toch al wonen, stel je voor.]

Standaard

8 gedachten over “Beste stedebouwkundigen,

 1. Daan schreef:

  Wat toevallig! Zaterdagavond na een middagje aan de Rijn hebben wij ook even ramptoeristje gespeeld in Zuid en kwamen tot dezelfde conclusies. De oudhollandsche straatjes zijn erg mooi met een lage zon, maar zo doods. Er is daar niets. Vanaf de rand van die wijk zie je heel in de verte de bewoonde wereld, gemarkeerd door de Kema-toren (met de koepelgevangenis ernaast is dat net een moskee).
  In het nieuwste gedeelte wonen ongeveer 5 dezelfde gezinnen in vijf dezelfde woningen met de grasmatten uitgerold in hun kleine stukje privé.
  Na deze vreugdeloze indrukken zijn we toch maar even doorgereden naar een stukje nieuwbouw in Arnhem dat wel goed is gelukt; Monnikenhuizen. Omzoomd door bomen, met uitdagende architectuur (de appartementen in die glazen blokken) en mooie stapelstenen muren. Fijn om daarna even door de binnenstad te lopen en een biertje te gaan drinken.

  {Mowl: een mens moet zich op zijn tijd ontspannen.}

 2. Misschien haken ze daarmee in op het succes van de thuistap. Cafés overbodig.

  {Mowl: je bedoelt dat we bij een willekeurige bewoner hadden kunnen aanbellen voor ons pilsje?}

 3. Schrikbarend hoe die commerciële jongens soms compleet de eerste levensbehoefte van de mens vergeten.

  {Mowl: zouden ze soms ook de waterleiding vergeten zijn?}

 4. Een wijk zonder café? Neen, dat kan echt niet!

  ps: Gelukkig hoef je hier op de Gentse feesten geen dorst te lijden. Het ene café terras sluit aan op het andere en waar geen cafeetjes zijn, vind je talloze dreupelkoten (gents voor jenerverstandjes) En terwijl je op een terras van een frisse pint bier geniet, kan je genieten van talloze optredens op de al even talloze podia. Als je niet weet wat gedaan de komende tien dagen, één adres! Gent! 🙂 Dit is geen spam hoor rené! Wel reclame voor mijn stad 🙂

  {Mowl: dat had ik al eerder gedaan. Of had je de Gentse neuzen niet opgemerkt?}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.