Boem is ho

-“Jullie houden van het leven. Wij houden van de dood.”

Dat zei de man die beweert de Europese vertegenwoordiger van Al Qaida te zijn. Dat is zijn verklaring waarom de dood een belangrijk instrument in de handen van deze beweging is. Treinen opblazen, vliegtuigen in wolkenkrabbers boren: het zijn – in zijn ogen – legitieme daden om te komen tot, ja, tot wat?

In de zaterdagkranten stond ergens een artikel over de Aard van de Terrorist. Volgens de schrijver (vergeef me, maar ik weet niet meer in welke krant en ga dat ook niet meer opzoeken) is er eigenlijk geen kruid gewassen tegen het terrorisme. Juist omdat het vaak zo doelloos lijkt.

Want stel dat Osama en de zijnen de wereld op de knieën krijgt en dat we de handen ten hemel heffen en hen smeken om met ons te doen wat men wil. Wat dan? Wil Al Qaida een nieuwe wereldorde? Wordt de wereld een theocratie, geleidt door starre imams?

Nee. Of liever: geen idee. Want wat ook de beweegredenen van een terrorist moge zijn, in veel gevallen heeft hij (of zij) geen helder einddoel voor ogen.

En dat maakt het juist zo gevaarlijk.

Iemand die beweert meer van de dood te houden dan van het leven, laat zich niet door argumenten overtuigen. Die is niet vatbaar voor logica. Die is gevaarlijk.

Vanmiddag om twaalf uur is een deel van de wereld even drie minuten stil. De vlaggen hangen halfstok. Treinen stoppen.

Waar de rede niet wordt gehoord, kun je beter zwijgen.

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.