De Missionaris

Dorpstraat 71, Westervoort
Telefoon (026) 311 82 08
Dinsdag t/m zondag van 15.00 tot 21.30 uur

missionaris

I learned more from the one restaurant that didn’t work than from all the ones that were successes.
Wolfgang Puck (1949)

We waren uitgenodigd voor een etentje in Westervoort. Aan de doorgaande weg die het dorp bij Arnhem in tweeën snijdt is in een oud zalencomplex ‘De Missionaris’ gevestigd. Volgens onze gastheren was de zaak opgezet door oud-medewerkers van Parkheuvel in Rotterdam. De missie van de restaurateurs: een vergelijkbaar product bieden tegen een schappelijke prijs. Laat ik kort zijn: daar zijn ze niet in geslaagd.

Het was erg rustig, gisterenavond. De bediening verdiende alle lof voor het enthousiasme waarmee ze ons hielp. Zij kon echter ook niet verbloemen dat er een sfeer hing van een restaurant met allure van vergane glorie. De rieten tuinmeubelen waren volledig ongepast en de muren schreeuwden om een likje verf. Een oud zalencomplex hoeft er niet als een oud zalencomplex uit te blijven zien.

Ik begon met romige kreeftensoep met Hollandse garnalen en pestocroûtons. De croutons hadden te lang in de (o, wat trendy!) schuimige soep gelegen en hadden hun knapperigheid verloren. De soep smaakte aangebrand – maar de serveerster suggereerde dat het de smaak van de pesto zou kunnen zijn. Best mogelijk, maar lekker was ie in elk geval niet. De garnaaltjes waren met een lepeltje uit de vriezer in de kom gedaan en kleefden aan elkaar tot een klein klompje. Tussen de overdadige hoeveelheid lente-ui probeerde ik nog de smaak van de kreeftensoep zelf te destilleren, maar die was helaas al verpest door de aangebrande pan. Of de pesto – dat kan dus natuurlijk ook.

Het hoofdgerecht was omschreven als ‘Zeeduivelfilet en provencaalse ratatouillle afgebakken in fillodeeg, hierbij serveren wij gegrilde tonijnbiefstukjes, basilicumpasta eneen romige kreeftensaus’. Kijk, een uitbater van een restaurant hoeft geen deskundige te zijn in de Nederlandse taal – maar kan er niemand naar de tekst op de kaart kijken voor ie naar de drukker wordt gestuurd? Krom en fout taalgebruik verdient minder nonchalance.

En wie komt er op het dwaze idee om een in filodeeg verpakte zeeduivelfilet op een bedje tagliatelli met groenten te leggen? De bedoeling was, neem ik aan, dat het deeg knapperig en krokant zou zijn en niet slap en week. De verpakking van de vis had van mij sowieso weggelaten kunnen worden. Een goed product als zeeduivel heeft zo’n versiering niet nodig.

De tonijnbiefstukjes waren bijna doorbakken. De kreeftensaus had hetzelfde bittertje wat ik bij de soep aanzag voor een aangebrande smaak. Toch was dit gerecht niet echt slecht te noemen. Maar misschien dat het mislukte voorgerecht mijn smaak al te veel bedorven had.

Al met al was eten bij De Missionaris behoorlijk teleurstellend. De bediening maakt een hoop goed: onze serveerster was een 7 waard. De aankleding van de zaak kan ik echt niet meer dan een 5 geven. En dan ben ik schappelijk. Ook het eten komt niet op een voldoende uit – een mager 5’je. De Missionaris in Westervoort komt daarmee op een 6- uit. Dankzij de bediening.

[Ze verdient opslag, het restaurant liefde. Veel liefde.]

Standaard

7 gedachten over “De Missionaris

 1. Rene schreef:

  Nu je het zegt: ja eigenlijk wel… Zo zie je maar: het goede in het leven is altijd onzichtbaar….

  {Mowl: dat zeg ik.}

 2. Wat zijn jullie streng. Ik zou het zo’n lieve serveerster meteen vergeven hebben.

  {Mowl: de serveerster heeft het eindoordeel juist opgekrikt. Dat is niet streng – dat is mededogen.}

 3. rozebeer schreef:

  wat zonde van zo’n bedrijf… Er zou inderdaad meer liefde in gepompt moeten worden. Ik heb overigens wel eens goede berichten gehoord over deze zaak….

  {Mowl: ik geloof het graag. Misschien dat een eenzaam tafeltje op een rustige dinsdagavond geen uitdaging is.}

 4. Ik vind alleen de naam “De Missionaris” al niet echt hoopvol klinken, maar dat kan ook aan mij liggen hoor.

  (Mowl: Van Dale zegt –

  mis·si·o·na·ris (de ~ (m.), ~sen)
  1 katholieke pastor die in ongekerstende landen het geloof verkondigt

  mis·si·o·na·ris·hou·ding (de ~ (v.))
  1 coïtushouding met de man boven en de vrouw onder

  mis·si·o·na·ris·vis·je (het ~, ~s)
  1 guppy

  Niet een uitnodiging om te gaan eten, inderdaad.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.