De val (vervolg)

duif

Heb geen angst voor de dood, want zolang wij er zijn is de dood er niet en als de dood er is zijn wij er niet meer. Marcus Tullius Cicero (106-43 vGT)

Brrrr sliep kalm en ik lag naast ’m naar ’t plafond te staren. Ik dorst m’n ogen niet dicht te doen. Maar dat hielp niet echt — ook met de ogen open zag ik de beelden van ’n vermeend verwerkt verleden.

Ik zag hoe ik nog net op tijd met m’n vingers ’n smalle richel van de af­sluiting van de schacht wist te pakken. En hoe ik daar vervolgens een tijd­lang aan hing, zonder ook maar ’n idee te hebben wat te doen. En hoe daar opeens Zus kwam en me uit de put trok. En hoe we daarna snel naar de anderen gingen om ’t avontuur met bonkend hart te vertellen. ’n Spannend avontuur, vond ik ’t toen. Spannend en stoer.

[Gek, maar zoveel jaren later, wakker liggend op bed en starend naar ’t plafond, vind ik ’t helemaal niet spannend en stoer meer. Terugkijken levert blijkbaar hele andere inzichten op.]

Standaard

11 gedachten over “De val (vervolg)

 1. zus schreef:

  Minstens eens per jaar nog denk ik plots weer terug aan dat moment. Jij, hangend boven een metersdiepe put waaronder een roterend stel messen…………etc. etc. Kippevel; angstdroom.
  We speelden ‘skiliftje’ met de stoel uit ons vader kantoor bungelend aan een touw gespannen tussen twee gebouwen van verschillende hoogte. Dat werkte dus niet. Learning by experience heet dat nu.
  Misschien zo slecht nog niet, dat veel kinderen niet meer buiten spelen en al experimenterend ervaringen opdoen………….
  Elluk nadeel hep sun voordeel

  {Mowl: ik weet nou waarom ik last van hoogtevrees heb.}

 2. Possum schreef:

  Dead is gone, but I don’t believe
  that we will be gone when we die.
  I think we’ll live in a different dimension.
  Like water and ice are different
  dimensions , but still the same.

  {Mowl: ’n mooie gedachte.}

 3. Misschien beseffen we als jongelingen niet, dat de dood dichter bij is dan we denken.
  Eenmaal wat ouder, besef je pas dat je als kind misschien de dood een paar keer te snel af bent geweest, maar dat je hem niet eeuwig kan ontlopen.

  {Mowl: de jeugd heeft de eeuwigheid, maar de eeuwigheid niet de jeugd.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.