De Wok & Mr Moto

Korenmarkt 19B
6811GV Arnhem
tel. +31(0) 26 3709825
fax. +31(0)26 3708167
open: ma-za 17-24.00 uur, zo 16-23.00 u.

Dankbaarheid is als dat Oosterse reukwerk waarvan de reizigers spreken, dat alleen in gouden flessen goed blijft; zij parfumeert de grote zielen en doet de kleine verzuren.
Jules Sandeau (1811-1883)

“Ga je hier ook een recensie over schrijven?”

We stonden met een man of zestig voor de deur van dit Arnhemse restaurant. Een bedrijfsuitje had ons door de stad gevoerd met collega’s uit het hele land. Uiteindelijk kwamen we op de Korenmarkt aan en sprak de man die woorden.

“Wat zeg je?” vroeg ik verbaasd. Hij glimlachte mysterieus.
“Je hoort wel wat ik zeg.”

“Hoe weet je dat ik dat doe?” Hij trok zijn wenkbrauwen op.
“Jaha!”

Ietwat uit mijn veld geslagen beklom ik de trappen van De Wok & Mr Moto – het oudste wokrestaurant van de stad. Ik voelde het aan mijn eer verplicht om nu een goede smaaktest te doen. Waarbij ik uiteraard wel rekening moest houden met het kolossale aantal gasten dat er bij deze Japanner (want zo afficheert men zich) op de stoep stond.

Nou, ons grote aantal bleek geen probleem. Er werd zelfs reclame gemaakt om maar vooral in zo groot mogelijke getale te komen. Je krijgt dan korting, lieve mensen! En dat terwijl je voor het luttele bedrag van een kleine twintig euro normaal gesproken al zoveel kan eten – en drinken! – als je wilt. Zolang het maar niet langer dan tweeëneenhalf uur duurt. Als je langer wilt betaal je nog es vijf euri extra.

Nou ja – de baas betaalde, dus we bekommerden ons hier niet om.

Het hele wok-concept mag als bekend worden verondersteld. Hordes mensen zijn voor dit fenomeen gevallen. Mr Moto heeft het geen windeieren gelegd. Al vroeg ik me gisteren wel af waar het hem dat nou in zat.

Het kan onmogelijk de aankleding zijn. Als er ooit sprake was van een vreetschuur, dan was het dit etablisement aan de Korenmarkt wel. Of vreetzolder, om preciezer te zijn. De houten balken hadden het geheel nog iets rustieks kunnen geven, maar deze aanblik, gecombineerd met de lange, smalle trappen die zoals gezegd allereerst beklommen dienden te worden, gaven me eerder het gevoel van een visfuik waaruit ontsnappen pas mogelijk was nadat je gedaan had waarvoor je daar moest zijn: vreten en drinken.

De vloer was vies en plakkerig. Omdat wij vroege gasten waren, kon dat onmogelijk veroorzaakt zijn door het late tijdstip en de voorgaande drukte.

De ingrediënten zagen er behoorlijk uit, al was de keuze vrij minimaal. Daarentegen vond ik de mogelijkheid om vissticks (sic!) en gebakken aardappelen (dubbel sic!!) te wokken wel bijzonder. Waarschijnlijk was hierbij gedacht aan de tere Nederlandse maag die niet gewend zal zijn aan wat exotischere gerechten.

Inktvis was er en (Noorse) garnalen – en daarmee was de visafdeling opgesomd. Er was salade en een klein aantal groenten – maar het hield niet over.

De onvermijdelijke terriyaki (van zalm in mijn geval) was niet verkeerd, maar smakeloos. Ook hier was blijkbaar het adagium van de instellingskok troef: beter te flauw dan te gekruid. (Waarbij ik nog eens een pleidooi wil houden voor tenminste een standaard pepermolen op elke tafel.)

De bediening draaide zijn kunstje op een matte, afgemeten wijze af. De kok jongleerde met zijn peperbus (hij wel – maar zonder merkbaar resultaat) zoals ie dat iets te duidelijk elke avond al deed. De inspiratie was ver te zoeken.

Nogmaals – er was de handicap dat we met een bijzonder grote groep waren. Maar dat is geen excuus voor de staat waarin de entourage zich bevond – met moeite kan ik er een 4 voor geven. De bediening: ach wat, ik kan me niet voorstellen dat je blij bent met zo’n grote groep in je huis, die waarschijnlijk wat al te uitgelaten en jolig is. Voor de moeite en omdat ik in een goede bui ben krijgt ze een 7.

Dan tenslotte het eten. Minimale ingrediënten op een smakeloze wijze bij elkaar gemikt (waarbij ik nog vergat te melden dat de sauzen maar zo-zo waren). Ik geef er een 5½ voor. Dat is dan ook meteen mijn eindoordeel. Een 5½.

[Mijn collega onthulde overigens dat ie Mowl had gevonden door mijn naam op google in te tikken. Tja, zo kan ik het ook.]

Standaard

4 gedachten over “De Wok & Mr Moto

 1. Jeand'A schreef:

  Probeer het Wokrestaurant in Zevenaar eens!!
  ’t is effe fietsen vanuit Mowl, maar ja…..
  ik denk dat het resultaat de moeite waard is!

  {Mowl: ’t is van het Arnhemse ‘De Chinese Muur’ – vandaar wellicht.}

 2. linette schreef:

  Wat is dit toch treurig, eigenlijk is dit het enige wat ik hierop kan melden!

  {Mowl: toch hadden we het wel gezellig. Maar dat moesten we zelf doen.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.