Debet

Wie een vreemde taal een beetje beheerst heeft er meer plezier aan dan wie haar goed spreekt. Het plezier is aan de half-kundigen. Friedrich Nietzsche

Wie een vreemde taal een beetje beheerst heeft er meer plezier aan dan wie haar goed spreekt. Het plezier is aan de half-kundigen. Friedrich Nietzsche

In het kleine buurtpostagentschap kwam een jongeman binnengestapt. Of gestapt — hij dwarrelde min of meer naar binnen. Gejaagd keek hij naar de man aan het loket en negeerde het feit dat deze al bezig was een andere klant te helpen.

“Meneer,” trok hij de aandacht naar zichzelf, “Wat betekent ‘debet’?”

De man van het loket keek niet op van de biljetten die hij aan het uittellen was.

“Het betekent dat je geld op is.” zei hij onaangedaan. “En dat is driehonderd. Alstublieft.” Hij overhandigde de briefjes aan de klant. De jongeman liet de boodschap even tot zich doordringen.

“Oh.” zei hij stilletjes en draaide zich om. Toen liep hij terug naar de deur, aanmerkelijk bedachtzamer dan hij naar binnen was gekomen. Voor de deur keek hij nog even om.

“En bedankt hè!” zwaaide hij. En zonder een antwoord te verwachten of te krijgen liep hij weg.

[“Gaat het zo mee?” vroeg de man van het loket aan de klant. Het was alsof de jongeman nooit in het agentschap was geweest. De langzaam sluitende deur moest bijna even door de wind zijn opengeduwd. Meer niet.]

Standaard

6 gedachten over “Debet

 1. Tja, misschien was de jongen zo onderste boven van het woord debet dat hij eventjes zijn manieren vergat en heel even ging voorsteken? Niet dat ik dat zou doen, maar ja, jonge mensen hé?

  Bij het weggaan zei hij toch Bedankt?

  Voelt toch wel medelijden hoor met de jongen.

  {Mowl: best sneu, niet?}

 2. Ik vond dat altijd heel verwarrend, debet en credit. In de economieles was debet goed en op het bankafschrift slecht. Ik ben echter nog nooit naar het postkantoor gegaan om uitleg.

  {Mowl: ik begrijp nog steeds niet hoe ik geslaagd ben voor dat vak.}

 3. Mensen die aan een balie een bedrag openemen van 1000 euro of lager, moeten betalen voor deze service vind ik. Altijd als ik een velletjes postzegels nodig heb dan staan er een paar bejaarden voor me die hun aow aan het opnemen zijn. Ze vertikken het om te leren hoe de pinautomaat werkt. Zo kunnen de kosten voor mensen die wel de pinautomaat gebruiken omlaag.

  {Mowl: ons postagentschap bestaat bij de gratie van mensen die kleine bedragen komen opnemen.}

 4. POSSUM schreef:

  Poor boy.
  It says a lot about the teachers
  who never taught him properly.
  At least, he was polite.

  {Mowl: d’r kan misschien nog iets aan zijn manieren worden geschaafd.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.