Doen en laten

1. Doen
Gisteren — zondag dus — zijn we naar een voorstelling van de Mannen van Daarnet geweest: een (dè?) homo-theatergroep van Nijmegen. Ze speelden het zelfgeschreven stuk ‘Lang zal ie leven’.

Het gaat over een vriendengroep (of beter: ex-vriendengroep) die bijeenkomt op de verjaardag van één van hen te vieren. De groep sleept een bitter geheim met zich mee, dat beetje voor beetje wordt ontrafeld. De vrienden-van-ooit zijn uit op wraak en genoegdoening.

Het eerste kwartier wisten publiek en spelers elkaar nauwelijks te vinden. De teksten werden onduidelijk gesproken en de zenuwen leken de overhand te hebben. Niet zo vreemd, wanneer je bedenkt dat het stuk begint met een masturbatie-scene (sic!) en de ouders van de desbetreffende acteur in de zaal aanwezig waren. Ik kan me voorstellen dat je je dan in zo’n situatie minder makkelijk bloot geeft. A propos ‘bloot’: de schrijver van het verhaal verscheen op zeker moment spiernaakt op het toneel. Geen geringe prestatie.

Een klein puntje van kritiek over het verhaal zelf. Zonder het plot te willen weggeven, kan op zijn minst vreemd worden genoemd dat het uiteindelijke wapen waarmee de wraak wordt uitgevoerd, in het begin van de voorstelling van alle dodelijkheid blijkt te zijn ontdaan. Desalniettemin alle lof voor de schrijver en de spelers, vooral voor het memorabele deel waarin de twee stellen synchroon met elkaar hun ruzies proberen te beslechten.

Ondanks het eerder genoemde manco is het verhaal verrassend en het spel — uiteindelijk — verfrissend en naturel. Zien dus.

De Mannen van Daarnet treden nog op met dit stuk op 3 december 2004 in het Steigertheater in Nijmegen. Daarna volgen optredens door het land. Kijk op internet voor meer informatie.

2. Laten
Na afloop van de voorstelling zijn we een hapje wezen eten in China Delight in de Hertogstraat in Nijmegen. Geen kritiek ditmaal, maar een vonnis: ga hier niet heen! Het eten is smakeloos (ooit taaie saté gehad?) en gevaarlijk. Na afloop wist Benno te vertellen dat ooit een gast is overleden na het nuttigen van het buffet. Ook gingen er geruchten rond over cementemmers (inclusief opgedroogd cement) waarin de grondstoffen werden opgeslagen. Hoe het ook zij: Brrrr en ik hebben afgelopen nacht geen oog dicht gedaan en zijn in geen tijden zo beroerd geweest.
Voorlopig geen Chinees meer dus — en zeker niet bij China Delight in de Hertogstraat in Nijmegen.

Duidelijk?

[Nu weet je, waarom ik niet eerder van me heb laten horen. Inmiddels gaat het weer en zijn Brrrr en ik weer boven water komen drijven. Het neemt niet weg dat we gisteren een top-dag hebben gehad.]

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.