Dreiging

steeg

Bij elk menselijk avontuur, hoe uniek het ook schijnt, raakt de hele mensheid betrokken. Jean-Paul Sartre (1905-1980)

Ik was een steeg ingelopen – een kortere weg naar mijn doel.

Het weer was bewolkt. Een duif scheerde over mijn hoofd en streek even verder neer. In mijn hoofd ontstonden de eerste dreigende tonen. Ik wist dat ik nu eigenlijk achter me zou moeten kijken – maar ik was groter dan het leven: ik tartte het lot.

Halverwege de steeg stond een verlaten truck van de plaatselijke bibliotheek. Vreemd. Geen chauffeur, geen activiteit.

De duif pikte tussen de stenen van de straat. Iets deed haar schrikken: ze fladderde ineens op en verdween. Ik was nu helemaal alleen. Of niet?

De muziek in mijn hoofd zwol aan. Ze waarschuwde me en maakte me alert. Ik was de truck nu dicht genaderd en moest er omheen. In eerste instantie ging ik linksom. Tromgeroffel, strijkers.

Mis. De buitenspiegel van de wagen belemmerde elke doorgang. Ik werd gedwongen de truck aan de rechterkant te passeren. Pauken kondigden een climax aan. Mijn hart klopte als een gek. Ik slikte.

Bewust van het gevaar, maar onwetend van de aard ervan, liep ik, zo vastberaden mogelijk, langs de andere kant van de vrachtwagen. De seconden die het eiste leken een eeuwigheid te duren. Steeds weer leek ik mijn stappen opnieuw te zetten. Maar toch, uiteindelijk, passeerde ik dan toch definitief de auto.

De muziek kalmeerde. Een piano kabbelde. Ik haalde diep adem. Het gevaar was bezworen. Het avontuur overwonnen.

[Dat soort dingen, hè. Ik maak ze vaak mee. Soms dagelijks. Ik let er al bijna niet meer op.]

Standaard

6 gedachten over “Dreiging

 1. lidwine schreef:

  stadsjungle voor stadszorro! met een ware doodsverachting leeft Mowl!!!!

  {Mowl: angst om te sterven is angst om te leven.}

 2. bga schreef:

  het echte gevaar school overigens in die fietstas, die je argeloos voorbij liep, vanwege je gerichtheid op die vrachtauto…………..

  {Mowl: jakkes! Helemaal over het hoofd gezien. Had ik de anti-terrorisme-brigade moeten bellen?}

 3. Van het ene piramidespel naar de andere gevaarlijke inhaalmanoeuvre. Ik vraag me af wanneer Mowl eindelijk verfilmd gaat worden. Met Sean Connery in de hoofdrol.

  {Mowl: je bedoelt natuurlijk Johnny Depp.}

 4. Anne schreef:

  Wow! wat spannend!! Ik kreeg er zowaar kippevel van 😛

  Helaas geen kippevel bij het eurosongfestival. Geen Belgie of Nederland die doorgaan. Ik denk dat we die balkan landen maar weer uit de wedstrijd moeten gooien. Die lui kiezen toch maar voor elkaar. Of ben ik nu racistisch?

  {Mowl: Nederland en België hebben mekaar ook altijd bijzonder hoog gewaardeerd – daar kon geen soepjurk wat aan veranderen.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.