O Freunde, nicht diese Töne!

Wie de waarheid zoekt, moet geen stemmen tellen.
Anoniem

Ik ben boos. Op mezelf. Omdat ik niet kan uitstaan dat ik ga doen wat ik denk dat ik ga doen.

Ik leg het uit.

Vandaag mogen we stemmen over de Europese Grondwet. Of nee, het Grondwettelijk Verdrag voor Europa. Want een echte Grondwet suggereert een staat – en dat is nou net wat Europa niet is. Of wordt. Zegt men mij.

Jammer – want ik voel me eigenlijk behoorlijk Europees. Ik heb dat geloof ik al es eerder verteld. Ik zie ons continentje wel zitten.

Ook ben ik helemaal te porren voor een volksraadpleging. Het volk kan niet vaak genoeg om zijn mening worden gevraagd. (Waarbij ik aanteken dat die mening niet altijd gevolgd dient te worden. Stel je voor! In het verleden zijn er genoeg voorbeelden te bedenken waarbij een groot gemeenschappelijk oordeel was gebaseerd op ressentiment eerder dan op ratio. En dat geeft alleen maar stront aan de knikker. Maar goed, je stemt en je waant je weer even nuttig bezig, zullen we maar zeggen.)

Tot zover niks aan de hand, zou je zeggen.

Maar de laatste weken is het meer en meer gaan jeuken. Ik vertelde je al dat al het geschreeuw van voor- dan wel tegenstanders me als een angstig schaap de andere kant doen uitrennen. En dat gevoel is alleen maar heftiger geworden. Mijn weerzin tegen alle betrokken partijen groeit met de dag. En dat wil ik niet. Ik wil mijn oordeel baseren op argumenten. Niet op geblaat, verdachtmakingen of stemmingmakerij.

[Nogmaals: ik ben voor Europa. Maar de laatste tijd ben ik me gaan afvragen of Nederland er al wel rijp voor is.]

Standaard

10 gedachten over “O Freunde, nicht diese Töne!

 1. Pingback: Mowl.eu » heb jij dit gemaakt? » Tot besluit

 2. Pingback: Mowl.eu » heb jij dit gemaakt? » Tot besluit

 3. Pingback: Mowl.eu » heb jij dit gemaakt? » Tot besluit

 4. Pingback: Mowl.eu » heb jij dit gemaakt? » Tot besluit

 5. Ik zat bij die 2 procent die vóór de grondwet heeft gestemd. En ik sta er nog steeds achter. Vind het jammer dat er ook zo massaal “Tegen” is gestemd. Ben ervan overtuigd dat als er meer aandacht aan de Ja-campagne was besteed er meer mensen overtuigd zouden raken dat er eigenlijk concreet niet zoveel veranderd, maar we wel een stap in de toekomst zouden zetten.

  Maar ja, wie ben ik he…

  {Mowl: ik vind die overgrote meerderheid voor ‘Nee’ ook triest. Maar vooral omdat het mijns inziens de kloof tussen het bestuur en de burgers aantoont.}

 6. TeeBeeWee schreef:

  Wat je ook doet, als je er zelf achter staat is het goed. Niet luisteren naar anderen, gewoon wat JIJ vind. Op die manier houden we ‘een referendum’ nog een beetje knap.
  Succes vandaag.

  {Mowl: maar ik wil niet in dezelfde rij staan als Wilders of Marijnissen. Of Balkenende en Donner.}

 7. TeeBeeWee schreef:

  Wat je ook doet, als je er zelf achter staat is het goed. Niet luisteren naar anderen, gewoon wat JIJ vind. Op die manier houden we ‘een referendum’ nog een beetje knap.
  Succes vandaag.

  {Mowl: maar ik wil niet in dezelfde rij staan als Wilders of Marijnissen. Of Balkenende en Donner.}

 8. En wat denk je nu dat je gaat doen? Dan kunnen we inschatten of je terecht boos bent op jezelf…

  {Mowl: ik heb me door mijn emoties laten leiden.}

 9. Je stemt niet voor of tegen Europa, je stemt voor of tegen een grondwet van Europa. Juist als je voor Europa bent moet je goed afwegen of de grondwet zoals die nu voorgesteld is, de grondwet is waarmee Europa goed vorm kan krijgen. Het wordt de basis van Europa.

  {Mowl: als dat alles was, was ik er snel uit. Maar nu speelt ook een ongezonde dosis wantrouwen tegen het politieke bestuur mee.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.