Gaatje

kerstboom

Hoop zou in het geheel geen hoop zijn, als ze niet kon worden teleurgesteld. Ernst Bloch (1885-1977)

Eigenlijk had ik voor vandaag een andere foto in gedachten: één van een treinkaartje. Dat zit zo.

Toen ik gisteren in de trein door de conductrice gecontroleerd werd (ik weet wel – dat mag niet de reden van de aanschaf van een vervoerbewijs zijn, maar het is toch prettiger dan wanneer weer een keer niemand even checkt of je wel gerechtigd bent om gebruik van de trein te maken) overhandigde ik haar mijn kaartje. Ik zag hoe ze met een rond, oranje knippertje een gaatje uit het papier stanste. Met een vriendelijk knikje gaf ze me het plaatsbewijs terug. Ik bekeek het papiertje en zag dat het gaatje de vorm had van een kerstboom. Dat was leuk! Ik werd er vrolijk van.

Dat zei ik ook tegen de conductrice, maar die was druk doende een medepassagier te wekken. Toch stopte ik tevreden het kaartje terug. Daar zou ik melding van maken, besloot ik, de volgende dag op Mowl.eu. Toen ik ’s avonds thuiskwam was zo’n beetje het eerste wat ik deed het gat aan Brrrr laten zien.

"Kijk es wat leuk!" jubelde ik. Brrrr bekeek het.

"Het is een blad." constateerde hij.

"Nietes." horzelde ik. "Het is een kerstboom." Brrrr wierp nog een blik op het kaartje. Hij schudde zijn hoofd.

"Nee hoor." wist ie nou zeker. "Het is een blad. Een eikenblad. Waarschijnlijk vanwege die herfsttroep op de rails."

Ik keek niet-begrijpend.

"Nou," zuchtte Brrrr, "Elk jaar zijn er toch van die vertragingen vanwege vallende bladeren op het spoor? Nou, met dit blad-gat proberen ze daar begrip voor te kweken." Hij draaide het kaartje nog es om. "Denk ik." voegde hij eraan toe.

Ik pakte het ticket aan en keek nog es goed. Verrek, hij had gelijk. Het gaatje was helemaal geen kerstboom. Maar een suf blaadje.

[Het had geen zin meer om een foto van het object te maken. Ik had geen zin meer om een foto van het object te maken. Jammer. Een kerstboom in een kaartje is veel leuker.]

Standaard

5 gedachten over “Gaatje

  1. Ik dacht dat ze alleen kinderkaartjes stansten? Ach laat ook maar… Wat is dit hele circus boven het invoerveldje eigenlijk? Is dat om ons nog meer creativiteit te laten gebruiken bij het geven van reacties? Je vond ons commentaar toch niet saai worden?

    {Mowl: integendeel – jullie creativiteit kan nu volledig worden benut.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.