Goede start

afval

Wat een ramp lijkt, blijkt vaak een kans. Laozi (6de eeuw vGT)

Het begon allemaal zo goed. Toen ik opstond zette ik de oven aan om het brood en de croissantjes in af te bakken.

Daarna zette ik de steelpan op het vuur met daarin de knakworsten – van die lekkere ouderwetse, met hard vel en nog echt knakkend.
Ik wachtte nog even met het koken van de eieren: het brood zou alleen al zo’n twintig minuten nodig hebben en ik wilde ze nog een beetje zacht hebben. Dus ging ik eerst de tafel dekken: borden, mes en vork, eierdopjes en -lepeltjes. Daarbij twee soorten jam, chocoladehagel (melk en puur), jus d’orange, water en melk. Ik wreef in mijn handen. Há, wat een heerlijk begin van het weekeinde!
 
Brrrr was inmiddels ook beneden gekomen en nestelde zich op de bank, wachtend tot ie aan tafel kon komen.
 
"Wat ruik ik?" vroeg ie op een bepaald moment. "Hoe heet staat de oven?"
 
Ik keek hem verbaasd aan. Hoezo, hoe heet? Toch keek ik even op de knop. Tot mijn schrik las ik dat de thermostaat tweehonderdvijftig graden aanwees – terwijl hondertachtig meer dan genoeg zou zijn geweest. Snel opende ik de deur – een walm van nog-net-niet-verbrand
brood sloeg in m’n gezicht.
 
Meteen verzamelde ik het wat donker geworden brood in een mand en zette de eieren op het vuur. Onderwijl vloekte ik zacht.
 
Ik overzag het brood en besloot dat de schade meeviel. De mand werd op de tafel gezet. Brrrr zag en zweeg – heel verstandig.
 
Na zo’n zes minuten haalde ik het water van het vuur, verzamelde de eieren in een bakje en noodde Brrrr tot het aanzitten aan de ontbijttafel.
 
O, dat was ik bijna vergeten: de knakworsten moesten op een bordje. Ik haalde het deksel van de pan en schold voor een tweede keer die ochtend: het vuur had te hoog gestaan en het water aan de kook gebracht. De worsten lagen opengebarsten in het vocht.
 
"Die zijn nog wel te eten." zei ik meer om mezelf te overtuigen dan een ander. Brrrr keek alleen maar. Hij pakte een eitje en begon het af te pellen.
 
[Om kort te gaan: het ei bleek veel te kort gekookt te zijn – het was vooral struif. Bij het inschenken van het sinasappelsap kwam het grootste deel op de tafel terecht. Alleen het deksel van het zoutpotje bleef vastgedraaid zitten. Dat dan weer wel.] 
Standaard

5 gedachten over “Goede start

 1. linette schreef:

  Soms mislukken dingen en soms gaan ze goed, maar wanneer iemand voor jou opstaat en al deze dingen voor je op tafel zet (en dan ook nog eens met grote regelmaat), tja dan ben jij waarschijnlijk de enige die er vreselijk van baalt omdat je het goed wilt doen. Ik zou je er mee weg laten komen hoor, hahaha.

  {Mowl: precies – het gaat om de idee.}

 2. Kitty (Sarjenka) schreef:

  Liefde is… zwijgzaam het met liefde bereidde voedsel nuttigen ook al is dat helaas een beetje mislukt 😀

  {Mowl: en zwijgen deden we.}

 3. Een ding is wel gelukt: je hebt mij er weer van overtuigd dat je talenten niet op dit vlak liggen 🙂 En toch staat een oven op het lijstje "electrische apparaten" …

  {Mowl: niet de onze – die werkt op gas.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.