Habemus Papam

Ik heb weer es gedroomd. Over de paus, dit keer.

Normaalgesproken vind ik het al bijzonder verontrustend wanneer ik over zaken droom als mijn werk en mijn collega’s, maar dromen over de paus – dat moet bijzonder zorgwekkend zijn! Gelukkig droomde ik dat ie was gestorven.

Dat kan moeilijk als voorspellend worden beschouwd. De katholieke plaatsbekleder van Christus heeft duidelijk z’n langste tijd wel gehad. Ieder ander mens had in zijn staat allang de pijp aan Maarten gegeven. Maar JP II ploetert door. Misschien ook omdat ie weet dat ie één van de laatste pausen zal zijn.

Althans, als we de profetiën van de middeleeuwse bisschop Malachy mogen geloven. Die heeft namelijk een lijst opgesteld van alle leiders van de rooms-katholieke kerk van de eerste – Petrus – tot de laatste – Petrus de Tweede. Hij noemde de pausen niet bij naam, maar gaf ze een omschrijving. Zo werd de vorige paus ‘de paus van de halve maan’ genoemd. Zoals je misschien weet, duurde zijn regeerperiode precies een maand. Om precies te zijn: van de ene halve maan tot de volgende. Maar goed, ik dwaal af.

Ik droomde dus over de dood van de paus. Tot zover niks bijzonders. Maar toen werd zijn opvolger aangekondigd: door een in het Nederlands zingend koor. Dit was zo omdat de volgende paus Nederlands spreekt. En er is maar ��n serieuze Nederlandstalige kandidaat voor het hoogste ambt van de RK-kerk. De Belgische kardinaal Danneels.

In de jaren 1986 tot en met 1989 heb ik die beste man verschillende keren in levende lijve ontmoet. Ik heb met hem gesproken, hem de hand geschud.

[Natuurlijk, ik ben een verlicht mens. Ik neem de katholieke kerk niet serieus en zeker niet het Heilige Hoofd ervan. Maar als mijn droom echt voorspellend is, heb ik toch maar met een paus verkeerd. Wie kan mij dat nazeggen? Benieuwd waar ik de volgende keer over droom.]

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.