Herstart

hoed

De schrijver moet voortdurend op zijn hoede zijn, want de vervuilde woorden slibben aan in zijn binnenste cirkels, de rotte woorden steken daar zijn woorden aan; onstuitbaar en gestaag sijpelen ze zijn grondgebied binnen, het gebied van het proza als kunst.
Gerrit Komrij (1944)

We hebben Fred d’r over aan­ge­sproken: vorige week maandag zou ie eigenlijk weer beginnen om z’n karwei af te maken. Hij bleek echter in z’n werk­plaats te zijn. Toen zou het eergisteren worden. Maar dit weekeinde sprak hij op het antwoord­apparaat in dat het dinsdag werd.

De ochtend verstreek gisteren Рmaar geen Fred. Brrrr lunchte en verbeet zichzelf. Eindelijk, tegen enen, verscheen Fred met zijn gele bus. Toen hij het pad opliep, naar de deur, zag ik in zijn ogen het schuldbewuste van een jonge hond die aan de poten van een canap̩ heeft liggen knagen. Ik maakte open.

“We moeten even praten.” zei ik tegen Fred.

We gingen aan tafel zitten en legden uit dat we niet zo blij waren met de gang van zaken. Dat we – met vakantie en al – nu al zo’n twee maanden aan het bivakkeren zijn in ons eigen huis. Dat we hem een aardige vent vinden, maar dat we niet kunnen wachten tot ie, na zijn gedane klus, weer vertrekt. Al die tijd keek hij ons met grote ogen aan. Af en toe knikte hij.

We hadden onze grieven geuit. Even zwegen we gedrieën. Fred tekende met zijn vinger op de tafel.

“Ik heb altijd wat opstartproblemen”, zei hij even later, “na mijn vakantie.” Hij beloofde dat we nu geen vertragingen meer zouden ondervinden.

“Dan is het goed.” bromden we. We zaten en zwegen. Fred keek naar Brrrr. Toen naar mij.

“Ik mag toch wel eerst koffie?” vroeg hij.

[Als een razende Roeland zijn Fred en zijn later arriverende maatje vervolgens aan de slag gegaan. Een correctieve ingreep is af en toe zeer aan te raden.]

Standaard

2 gedachten over “Herstart

  1. Oh ja, opstartproblemen. Dat verklaart alles.
    Of misschien heeft hij je website ontdekt? (en zat hij te lezen en te lezen en had geen zin meer om iets anders te doen).

    {Mowl: we proberen het zo goed mogelijk voor hem verborgen te houden.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.