Illusie

Parijs bij nacht

Het Franse woord voor Londen is Parijs. Eugène Ionesco Roemeens (1912 – 1994)

Van alle steden waar ik nog naar toe wil, maar nog nooit ben geweest, staat Parijs aan de top. Niet dat ik het nooit geprobeerd heb, maar om één of andere reden ging er altijd wel wat mis.

„Zullen we morgen naar Parijs gaan?”, probeerde ik ooit bij een leuke jongen waar ik wel wat spannende avonturen mee wilde beleven. En hoewel ik nog steeds van mening ben dat Parijs de beste plek is voor een first date, werd het aanbod in de wind geslagen. Misschien was ik niet leuk genoeg, misschien was de jongen in kwestie wel hetero of, wellicht nog het meest waarschijnlijk, was het allebei waar.

Ik heb het voorstel daarna nog vaak herhaald. Niet als chat-up line, maar gewoon als leuk voorstel. Het antwoord was telkens nee. Er zijn in Nederland kennelijk geen mensen meer die spontaan hun agenda voor de volgende dag kunnen leeggooien.

Eén keer, één keer lukte het om iemand zo ver te krijgen de volgende dag met me naar Parijs te rijden voor een lunch. Helaas begaf mijn auto het halverwege de reis en zijn we niet verder gekomen dan de Franse grens. Het was het dichtst dat ik ooit bij Parijs geweest ben.

[Volgens mij bestaat Parijs helemaal niet. Parijs is de illusie van romantici. Als ik me omdraai lachen ze stilletjes in hun vuist in de wetenschap mij opnieuw voor de gek gehouden te hebben.]

Standaard

10 gedachten over “Illusie

 1. Jaartal schreef:

  ‘Ik denk dus Parijs bestaat’

  existentialisme op z’n Jaartals

  {cs30a: Het is zoals het is. Laat mij afscheid nemen met de gelukzalige gedachte dat de illusie werkelijkheid is. Of althans, kan zijn. Voor die mensen die het genot hebben ondervonden het aan den lijve mee te mogen maken.}

 2. Anne schreef:

  Pfff *{cs30a: Ik? Ik ben de calamiteiten-redacteur.}
  Geen wonder dat je nooit in Parijs bent geraakt! Op zo’n aanbod ga je toch niet calamiteiten redacteur antwoorden ??? maar geef je toch meteen je email en adres door en maak je plannen om naar Parijs te gaan? Mijn koffer zou al gepakt staan hoor! Morgen komen Brrrr en René weer terug en kan je met alle fatsoen richting Frankrijk vertrekken 🙂 Hup !! Carpe dieme! Of zoiets!

  En binnen een maandje of twee lezen we dan alles wel weer op je eigen log 😉

  {cs30a: Ja, maar… Bram denk dat New York ook echt bestaat.}

  • Bram schreef:

   Ik weet nu wel hoe cs030a zich voelt na elke afwijzing van leuke mannen op zijn spontane Parijs idee…
   Of is zijn reactie juist een uitnodiging om de trip naar Parijs spontaan om te boeken naar New York?

   {cs30a: En zo zit het leven vol boeiende vraagstukken.}

 3. Ik kan uit eigen ervaring melden dat Parijs bestaat. Of tenminste twintig jaar geleden bestond, toen ik als middelbare scholier de Franse hoofdstad aandeed. Maar de Franse grens is toch ook best bijzonder?

  {cs30a: De Franse grens, is dat ook niet zo’n verzinsel van romantici?}

 4. Wellicht moet je het tijdstip van je vraag her-overwegen. Een vrijdag is altijd meer kansrijk dan een dinsdag bijvoorbeeld. Zeker als je het over “morgen” hebt.

  {cs30a: Spontaniteit kun je toch niet gaan plannen?}

  • Nee spontaniteit niet, maar de teleurstelling van de afwijzing wordt dan naar mate je vaker wordt afgewezen groter. Gewoon een tip voor meer geluk 🙂

   {cs30a: Ik heb het liever over de afwijzing van de teleurstelling.}

 5. Bram schreef:

  Voor vrijdag heb ik toevallig mijn agenda leeggemaakt, kan ik je drie dagen laten beleven dat Parijs echt bestaat…
  Maareh… wie ben je eigenlijk??

  {cs30a: Ik? Ik ben de calamiteiten-redacteur.}

 6. In het buitenland lijkt romantiek altijd romantischer dan in eigen land. Lijkt, want romantiek is betrekkelijk. Iemand die in Parijs woont vind Arnhem misschien wel heel erg romantisch.

  {cs30a: Ik laat me niet verleiden tot laatdunkende opmerkingen over Arnhem.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.