In de grote stad

amsterdamOp zich is het altijd leuk, een dagje naar Amsterdam. Mits je niet in het weekeinde gaat en je de toeristen een beetje weet te mijden.

Welnu, het was gisteren dinsdag en nog relatief rustig in onze hoofdstad. En omdat Brrrr nog steeds naar de expositie over Marokko in de Nieuwe Kerk wilde, leek het een uitgelezen moment voor een reisje erheen.

Eerst iets over die expositie. Hij is nog tot 17 april te zien — maar doe jezelf en je portemonnee een plezier en blijf thuis. We hebben meer en betere tentoonstellingen over hetzelfde onderwerp gezien in het Bijbels Openluchtmuseum in de Heilig Landstichting bij Nijmegen. En daar kun je de uitgestalde pronkstukken nog echt zien ook, zonder dat je gesandwicht wordt tussen het belangstellende publiek. Maar dat terzijde.

Wat me meer nog van het hart moet zijn twee punten betreffende Amsterdam.

Allereerst: de alom aanwezige chagrijnigheid van het winkelpersoneel. Bijna overal hangt de sik op de grond en kun je ze geen groter plezier doen dan door op te rotten. Veelal stoor je ze ook in een onderling goed gesprek of bij het schijnbaar doelloos naar buiten staren, waarbij zij onderwijl over de zin van het bestaan — in het bijzonder dat van hun, neem ik aan — schijnen na te denken.

(Anderzijds krijg ik rode plekken van die zogenaamde Amsterdamse humor. Wie heeft ons ooit wijsgemaakt dat een overvloed aan doodgekauwde botheden grappig is en die Amsterdamse volksgeest zo verfrissend eerlijk? En de eerstvolgende die me ‘Lieffie’ of ‘Schat’ noemt kan een dreun tussen zijn ogen verwachten. Zo. Ik pas me aan.)

Ten tweede: waarom moet ik steevast overal en altijd in het Engels worden aangesproken? In wiens hoofdstad zijn we eigenlijk? Te vaak word ik zelfs geadresseerd door jongelui die geen woord Nederlands machtig zijn. Fijn, dat ze een bijdrage willen leveren aan de economie van ons land, maar hebben we daar geen lopende banden voor of ander werk waarbij het contact met het publiek niet noodzakelijk is?

Zo. Dat lucht op.

[Verder gaan we graag naar Amsterdam, hoor. Maar als die vorige twee punten niet worden verbeterd, ga ik een petitie starten om Amsterdam af te scheiden van Nederland. Kan iemand ze dat even vertellen?]

Standaard

8 gedachten over “In de grote stad

 1. Tja, misschien zien jullie er wel buitenlands uit. Ik word ook altijd in het Engels aangesproken – maar iedereen blijkt Nederlands te spreken… En anders: Leve de (Europese) integratie. Weet je nog: iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen……….

  {Mowl: ik ben voor Europa. Maar ook voor Nederland. Mal, hè?}

 2. Die chagrijnigheid van het winkelpersoneel is mij ook een doorn in het oog. Je krijgt er vaak het idee dat je dolgelukkig moet zijn dat je er iets mag kopen en mag betalen.

  Nee, ik verdien mijn geld gewoon lekker hier in Amsterdam en geef het dan vervolgens in wat klantvriendelijkere regio’s van Nederland uit.

  {Mowl: voorlopig kost Amsterdam ons alleen maar geld.}

 3. suzanna schreef:

  Mijn “overlevings plan” in Amsterdam,is net te doen alsof ik in een pretpark ben.
  (in de logjes van 14 maart op mijn web-log staan wat tips..)

  {Mowl: jullie hebben het ook niet makkelijk gehad!}

 4. Jeand'A schreef:

  welck een vroolijcke blick spieghelt zich in het venster…….

  leuk zo’n dagje uit, ben benieuwd hoe je je er doorheen hebt geworsteld!
  Gegroet!

  {Mowl: niks worstelen — wandelen!}

 5. Je hebt precies omschreven wat de frustraties zijn van de échte Amsterdammers!
  En als ze je wijsmaken dat “dat” gedrag ‘Amsterdamse humor’ is: nee, driewerf nee! Dat is gedrag van ‘import’ die denkt dat ze alles kan maken, omdat ze nu in Amsterdam zijn. Dat maakt ze géén Amsterdammers….. !
  zo.. ik hoop dat ik het één en ander wat heb kunnen relativeren!
  :o)
  aldus.

  {Mowl: ik hoopte al op deze reactie.}

 6. rozebeer schreef:

  pfoe zeg…, daar komt een agressie uit…
  René.., maar verder heb je een gezellige verjaardag gevierd van Brrrr.
  En ik zal je maar nooit geen schat (meer) noemen, want ik heb geen behoefte aan een vuist tussen mijn ogen.
  Een tipm voor vandaag : behoud de rust in jezelf en adem diep in en uit. Komt het allemaal goed….

  {Mowl: niks agressie — oprechte ergernis.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.