In der Beschränkung zeigt sich der Meister

kroonluchter

Je moet leren de dingen die je te zeggen hebt, steeds eenvoudiger te zeggen. Je moet je bevrijden van je eigen retoriek.
Jacques C. Bloem (1887-1966)

Brrrr vindt m’n stukjes de laatste tijd wat te lang. En een beetje te gekunsteld. Hij vindt ’t mooier als ik gewone spreektaal gebruik, zodat het net is alsof ik met je aan het praten ben. En ik dacht nog wel dat ik dat dee.

Goed, ik gebruik misschien wat meer woorden, in de laatste stukjes. Maar dat komt, omdat ik dacht dat ik zo beter kon uitleggen hoe wij bijvoorbeeld met die katten van ons leven. Maar achteraf gezien heeft Brrrr misschien gelijk. Het had best wel korter gekund. En misschien probeerde ik het allemaal inderdaad wat te mooi te zeggen. Dat komt de kracht niet echt ten goede.

Ik heb iemand nodig, als Brrrr, die mij af en toe zachtjes op de vingers tikt. Ik weet dat, intussen. Ik schreeuw geen moord en brand meer wanneer ie dat doet. Omdat ik weet dat ie meestal gelijk heeft.

[Meestal, hoor je, niet altijd. Brrrr moet weten, dat ik uitmaak of het zo is. Anders moet ie zelf maar een weblog beginnen.]

Standaard

8 gedachten over “In der Beschränkung zeigt sich der Meister

 1. linette schreef:

  Ik vind je stukjes, lang of kort, eigenlijk altijd leuk/goed/mooi en ik vind dat je taal naar eigen kunnen moet gebruiken. En daar maak jij gretig gebruik van!

  {Mowl: ik honger naar taal.}

 2. Artagnan schreef:

  Een bijdrage op een elektronisch logboek, welke mooi uitgebalanceerd is en opgesteld in een mooi en zuiver Nederlands is een immer wederkerende bron van deugd voor mijzelve.

  🙂

  {Mowl: ach ja – maar waar vindt men nog zoiets?}

 3. Te lang? Nee hoor. Behalve die van gisteren 😉

  En spreektaal gebruiken? Nee, zoals je nu schrijft is het toch veel mooier?

  {Mowl: maar zo spreek ik ook!}

 4. Mijn stukjes zijn altijd ongeveer even lang. Dat komt doordat ik altijd ongeveer even veel te melden. Mensen die meer te melden hebben soms meer woorden nodig. Als dat mij overkomt, hak ik mijn belevenissen in stukjes. Ik ben zelf niet zo’n langlezer. Behalve natuurlijk bij Mowl. Daar wel.

  {Mowl: ik moet wellicht ook meer hakken.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.