Kapoentje

sint

Voor velen is het godsbegrip niets anders dan een verlenging van het oude Sinterklaasgeloof.
Godfried Bomans (1913-1971)

Vandaag komt de Goedheiligman weer in het land. Na bijna een jaar afwezigheid zal hij de komende tijd weer gaan oordelen over de daden van de kinderen.

Hij lijkt me milder te zijn dan vroeger. Terwijl eertijds de grijze bisschop nog wel eens serieus met De Zak kon dreigen, heft ie tegenswoordigs alleen nog maar een vermanend vingertje, begeleid door een pedagogisch verantwoorde waarschuwing.

Het zet geen zoden aan de dijk, vind ik.

Als ik al die koters zie, vandaag de dag, die me het leven zuur maken, overkomt me maar al te vaak de gedachte, dat dat gespuis maar subiet naar Spanje afgevoerd zou dienen te worden. Dreinende kinderen, zeurend en schreeuwend omdat ze hun zin niet krijgen. En glimlachende ouders die, met een trotse blik op hun gezicht, toezien hoe hun wurm de hele omgeving terroriseert.

Deporteren die hap!

[Ik hoop dat Sinterklaas in zijn najaren nog es even terug wil grijpen naar zijn ordehandhavingsmethodes van weleer. En van mij mag ie ze ook op die vermaledijde ouders toepassen.]

Standaard

4 gedachten over “Kapoentje

 1. Bee schreef:

  Ik kan niet anders…dan het ronduit met je eens zijn, hoe heerlijk dit vooruitzicht… 🙂
  Welk een rust keert terug in de decembermaand…

  {Mowl: behalve bij die makkers met hun wild geraas.}

 2. Dat soort ouders en kinderen door Sinterklaas laten deporteren naar Spanje…het had een plan van Rita kunnen zijn. Oh nee dat kan niet, want het klinkt eigenlijk wel als een goed plan. 😉

  {Mowl: weg moeten ze, niet dood.}

 3. linette schreef:

  Ik vind het geweldig dat hij er weer is, er bekruipt mij altijd een gevoel van knusse burgerlijkheid. Een tijd van dagen op zoek naar dat ene juiste kado (voor jezelf of je naasten). Schoentjes zetten, lange donkere, gure avonden, verwarming aan, opgekrult op de bank met allerlei lekkers. En als ik nu op de tv weer al die liedjes hoor, krijg ik de behoefte om kei- en dan ook keihard mee te zingen, ooooh kom er es kijken wat ik in mijn schoentje vind, want ’t heerlijk avondje is gekomen!
  En Erik van Muiswinkel is helemaal top.

  {Mowl: bij de laatste zin haakte ik af.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.