Klein

sneeuw

Op je lauweren rusten is net zo gevaarlijk als uitrusten tijdens een wandeling in de sneeuw. Je dut in en sterft in je slaap.
Ludwig Wittgenstein (1889-1951)

Een ramp heeft zich voltrokken. Het land is in diepe crisis. Mensen zijn ondergebracht in sportzalen en gemeentehuizen. Grote delen van het land zijn onbereikbaar. De energievoorziening is deels afgesloten.

Het heeft gesneeuwd.

Sneeuw is iets vreselijks. Het lijkt onschuldige neerslag, in een wat vastere en wittere vorm – maar het is een monster. Elk jaar komt het weer: onverhoeds, als vanuit een hinderlaag, legt het de hele samenleving lam.

De mensheid huppelt al millenia rond op de aardkloot – hij heeft vele gevaren getrotseerd, zich aangepast en ontwikkeld. Maar de sneeuwval, daar heeft ie nooit aan weten te wennen.

En, vreemd genoeg, zijn het die momenten, waar de mens moet buigen voor de natuur, zijn plaats moet erkennen, zich nederig moet tonen, dat ik stiekem glimlach.

Nee, we zijn niet de heersers van het heelal. We zijn niets dan een speelbal. Een schakel in de keten. Geen reden voor hoogmoed of zelfgenoegzaamheid.

[We trekken nog maar een flesje wijn open, kruipen lekker tegen mekaar en zetten een leuke film op. Wij redden ons wel.]

Standaard

6 gedachten over “Klein

 1. Toch mooi hé zo’n sneeuwtapijt? Bij ons viel vannacht ook nog de electriciteit uit. Zo’n uur en een half hebben we in het donker gezeten. Lekker griezelen!

  {Mowl: wat heerlijk onthand.}

 2. Mooi toch? Zeker met uitzicht op die besneeuwde fietsen tegen de heg. Hier kijken we uit over een besneeuwde skyline van Eindhoven. Kachel standje 4.

  {Mowl: zolang je d’r niet uit hoeft, is het heerlijk.}

 3. Jammer genoeg hier (Amsterdam) geen sneeuw gezien.
  Maar ik had gisteravond hetzelfde realisatiemoment: wij zijn helemaal NIET de baas!
  Heerlijk! 🙂
  aldus.

  {Mowl: we kunnen ons dat niet vaak genoeg realiseren.}

 4. Marcel schreef:

  Het was niet de hele samenleving…hier in het noorden was er niets aan de hand en scheen af en toe ook even heerlijk het zonnetje.

  {Mowl: met jaloezie zag ik de satellietfoto’s.}

 5. linette schreef:

  Hoe overleven wij in godsnaam tsunamies, aardbevingen en orkanen, wanneer een beetje sneeuw onze hele samenleving platlegd?! Ik geloof best dat er wat gevallen is en dat dit op de wegen tot overlast gezorgd heeft, maar dit…. Heel apart!

  {Mowl: het is wonderlijk.}

 6. Pfoe..ik was even bang dat je nu toch zou gaan klagen, maar gelukkig.

  Ja, de mens wordt op deze wijze mooie op zijn plaats gezet door de natuur. Misschien doen we toch iets verkeerd? Zou het?

  {Mowl: we kunnen niks doen wat de natuur niet kan herstellen.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.