Levensbelang

licht

Onze opvoeders waarschuwen ons eerst voor leugens, daarna voor waarheden. Emanuel Wertheimer (1846-1916)

Driftig draaide ze een sigaret. De vrouw was boos.

Ze had twee dochters die seropositief waren gebleken. Eén daarvan was intussen overleden. Zojuist had ze geleerd dat het aantal hiv-geïnfecteerden het vorig jaar weer dramatisch was toegenomen. Ze stak de peuk aan en nam een diepe teug.

“Ze moeten veel meer aan voorlichting doen.” betoogde ze. “De scholen langs, net zolang tot ze doordringen tot de jongeren.”

Ze schudde haar hoofd.

“Hoe is het mogelijk dat er nog weer opnieuw mensen ziek worden.” vond ze. Ze tikte de as van haar sigaret. “Het is een schande!”

Even keek ze naar een onbestemd punt in de verte.

“Voorlichting is zo belangrijk.” zei ze. “Je redt er levens mee.”

Haar handen speelden met de verpakking van de shag. Met grote zwarte letters was daar een tekst op gedrukt. “Roken is dodelijk” stond er.

[Ze nam nog een hijs. Kennis is blijkbaar niet alles.]

Standaard

11 gedachten over “Levensbelang

 1. Dat zou toch voldoende moeten zijn. Alles wat meer is komt al vlug betuttelend over en werkt vaak tegenovergesteld. Onze maatschappij informeert toch voldoende en regelmatig en op de markt zijn er toch voldoende middelen te vinden om veilige sex te hebben? Misschien dat ze die middelen toch wel nog wat goedkoper of gratis mogen maken, want het is vaak zo, dat jonge mensen het niet breed hebben en condooms nu toch ook niet echt goedkoop zijn. Vooral omdat ze maar één keer gebruikt kunnen worden. Of zie ik dat een beetje te simpel?

  {Mowl: wat ik bedoel duidelijk te maken is dat voorlichting an sich niet alles is. Mensen kennen de feiten en de consequenties maar reflecteren die niet op zichzelf.}

 2. Sterk punt maak je.
  Zag laatst een Oprah over crystal meth gebruik in the Mid West (van de VS) 1 op de 4 jongeren schijnt het te proberen en een groot gedeelte ervan komt er dan niet meer vanaf.
  Vreemd hoe mensen er toe komen om zo massaal een verkeerde keuze te nemen.

  {Mowl: heb het ook gezien en verbaasde me vooral hoe zo’n waarschuwend programma zo nieuwsgierig kan maken. Dat zal toch niet de bedoeling zijn?}

 3. En dat is inderdaad precies het probleem. Met voorlichting zou je een hoop moeten kunnen doen. En mensen weten vaak wel dat dingen slecht voor ze zijn. En toch doen ze het. “Mij overkomt het niet”, zeggen ze, totdat het ze wel overkomt.

  {Mowl: en dan is het te laat.} 

 4. Wie heeft er al eens niet onveilige sex gehad? Ik bedoel maar, ook al neem je nog zo vaak je voorzorgen, er kan altijd wel eens iets misgaan of in het heetste van de daad, alle voorzichtigheid vergeten. Ik heb me daar ook schuldig aan gemaakt. Het is erg jammer voor die meisjes en die moeder. En voorlichting moet er zijn! Telkens opnieuw!

  {Mowl: maar is dat voldoende?} 

 5. Wat een goed stukje! Tja… dat roken… toen er vorig jaar een collega aan longkanker overleed ging iedereen stoppen… Nu zitten ze weer met zijn allen te paffen alsof de wereld er van afhangt.

  {Mowl: en zo zijn er zoveel zaken die ons leven bedreigen.} 

 6. linette schreef:

  Gek, is het toch dat sommige zaken op een ander niveau staan, hoewel ze hetzelfde eindresultaat hebben. Als simpel voorbeeld is beperkt en gecontroleerd drugsgebruik nog steeds erger dan drankgebruik. En hangt er over sexueel overdraagbare ziekten nog steeds een schaduw. Zo wordt het roken inderdaad door veel mensen nog niet als russisch roulette gezien (ik ga ervanuit dat het hele leven een groot roulette is, met een akelige willekeur, ik krijg dit , jij dat en van weer een ander wordt wat genomen) Misschien gaan we er als individu nog steeds vanuit dat we onsterfelijk zijn. De drang is er i,i.g. wel bij mij!

  {Mowl: onsterfelijkheid is een mooi streven.} 

 7. Wat een onterechte wereld. Dat verdient niemand. Toch kan ik het niet laten om het theatrale tegenbeeld te zien van de vrouw die door deze dramatische tijd heengaat terwijl ze zichzelf bij wijze van spreken om het leven helpt… cru.

  {Mowl: das Leben ist Theater.} 

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.