Ontmaskerd

Met zijn handen ineen geslagen bereidde hij zich struinend voor. Langzaamaan betrad hij het podium en spiekte hij even op zijn briefjes. Daar waar hij moest, niet anders kon, keek hij hen linea-recht aan. Zwetende intimidatie was te voelen. Overduidelijk. De vader zoals hij zich benoemde had zijn vechtersmentaliteit gevierd in het oog staan en deed nogmaals zijn jasje om.

Er vlamde vuur en een aura van een man, die zijn gevechten nooit had verloren. Opmerkelijk zou je haast denken. Niemand kon er aan ontkomen of wilde er van weg-dwalen. Er ontstond een zekere chemie nu door de kamer. Een band van vreemdelingen die elkaar ontmoetten. Ze stroomden over een water waar het hen bracht. Uit het zuiverste hield hij hen weerloos gevangen van impressies.

Een man die alles orchestreerde tot aan het laatste bot, had mindere en ook zijn donkere dagen gekend. Zo begon hij voor zijn rust en nu was het daar.

“Waar was ik gebleven, O ja, bij mijn kwetsbaarheid.” zei de vader. “Voordat ik verder ga met alles waar het hoofd me bracht. Moet ik iets opbiechten.”

Bij het uitspreken van de woorden opbiechten en kwetsbaarheid, haperde zijn stem door de microfoon. Er blies een stilte. De vader werd breekbaar en huilde nou krachtig, dat een vrouw van zijn organisatie hem spontaan omarmde. Ze wreef over zijn rug met een andere hand. Het effect was dat hij haar van zich af duwde.

“Elise laat me nou, dit heeft al veel te lang geduurd. Ga het vertellen ook.”

“Ik ben niet wie jullie denken dat ik ben. Wie ik ben? Weet ik al jaren niet meer. Een clown ben ik, zie je dit masker, dit is wie ik ben.”

De beruchte rode neus met een elastieken touwtje ging om. Wellicht was dit wat hem gelukkig maakte en comfort gaf.

“Geen spreker of een hogepriester.” schreeuwde hij uit. “Ben een simpele clown die niets heeft afgemaakt in zijn leven en iedereen kan voorliegen.” Dan liep hij weg en de voetstappen waren de boost die echode door de kamer.

“Pieter!!!” schreeuwde Elise nou. “Kom daar vandaan.”

“Dit is waar ik nu moet zijn en nooit heb begrepen. Nu wel. Het is het masker van de clown.”

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.