Op de koffie

koffie

Geld is stom. Je moet het pakken als je de kans krijgt, en het over de balk gooien. Als je het oppot, krijg je vuile handen en voel je je op den duur niet lekker.
Marcel Aymé (1902-1967)

Met kerst 2003 ging onze Jura voor de eerste keer kapot. Het was dramatisch want we zouden eters krijgen met de feestdagen. Brrrr had een uitgelezen menu samengesteld en dat kon onmogelijk afgesloten worden zonder koffie. Dankzij onze handelaar werd de machine echter op tijd gerepareerd.

Dat het euvel niet voor eeuwig verholpen was, wisten we. Tenslotte hadden we destijds een brok hoogstaand techniek gekocht. En zoveel vernuft gaat nu eenmaal gepaard met een groter risico op malheur. Maar dat dit al tegen de paasdagen van dit jaar zou gebeuren vonden we wel wat wrang.

Toch treurden we niet en brachten de machine via de winkelier naar zijn schepper voor het nodige herstel. Daar waren nu ook weer enkele dagen mee gemoeid en onze gasten (er gaat geen feestdag voorbij zonder eters) moesten genoegen nemen met een leenapparaat. Goed, het was geen senseo – maar daar was ook alles mee gezegd. Met het schaamrood op onze kaken serveerden we hen de kopjes. “Overmacht” lispelden we. Het werd ons niet kwalijk genomen.

We vertrouwden er na de reparatie op dat het nu wel weer geruime tijd zou duren voordat we de koffiemachine een volgende keer kwijt zouden raken. We gokten op chanoeka. We gokten mis.

Slechts enkele maanden na de laatste reparatie gaf het ultramoderne venster van onze Jura weer aan dat ie niet lekker in zijn jasje zat. Voor een derde keer verhuisden we het apparaat naar de verkoper. Ditmaal waren we het zat. We wilden gewoon goede koffie en geen gezeur.

De verkoper luisterde, knikte en adviseerde. Niet veel later verlieten we de winkel met dit ding. De techniek is volledig beperkt tot wat het moet doen: koffiezetten. Dus geen ingebouwd klokje, gescheiden thermostaat of waterfilter. Nee, gewoon een piston waarin de koffie wordt gedaan en een reservoir waaruit het water met een fikse kracht door de gemalen bonen wordt geduwd. Het resultaat is een machtig kopje koffie. Precies zoals Onze Maker dat ooit heeft bedoeld.

[Dat het met de economie zoveel beter gaat, heeft voor een niet onbelangrijk deel te maken met ons bestedingspatroon. Wij hoeven daar geen dank voor. We doen het graag.]

Standaard

5 gedachten over “Op de koffie

 1. Zozo, een heuse ECM? Zonder bijbetaling? Nu nog een echte molen erbij (of hebben jullie die al) en niets staat een topkoffie in de weg…..

  {Mowl: wilde veronderstellingen, louter wilde veronderstellingen.}

 2. Je kunt zeggen wat je wilt.. maar er zijn ook mensen die Senseo lekker vinden… De Singlez mixen zijn goed te drinken, al gaat er niets boven een goede espresso uit een echt espresso apparaat.

  {Mowl: er zijn ook mensen die cola bij hun diner drinken.}

 3. De economie mag jullie weer dankbaar zijn. Toch is het jammer voor de economie dat jullie niet aan de Senseo zijn; dan zouden jullie nog veel meer geld uitgeven aan koffie.

  {Mowl: we hebben onze waardigheid.}

 4. beer schreef:

  ik snap ook niet dat er mensen zijn die een senseo voor durven te zetten…. Kun je niet maken. Hopelijk is het jullie nog nooit overkomen dat je een bakkie senseo voorgeschoteld kreeg…

  {Mowl: toch wel. Brr. Een kopje karton.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.