Opstandig

druk

Verbazingwekkender dan wat de mensen doen, is het feit dat ze er zijn. Harry Mulisch (1927)

Het bestaan is durven, wagen, doen. En aan het eind van de lijdensweek hebben we het leven zelf getart: voor een dag werden we toerist.

Het is een hele ervaring, voor provincialen als Brrrr en ik. Allereerst moesten we, om onze zelfgestelde opdracht te vervullen, de trein naar onze hoofdstad pakken.

Eenmaal in Amsterdam aangekomen transformeerden we van simpele provinciaaltjes tot doorgewinterde toeristen.

Dat betekent: midden op de straat of het fietspad lopen, zo breed mogelijk de doorgang voor medeweggebruikers belemmeren, friet eten en de zak naast de bak gooien (goed, dat mislukte – maar we hebben het wel geprobeerd.)

De stad op haar beurt geeft daar heel wat voor terug: een grote, kolkende mensenmassa, waarvan elk individu precies daar gaat lopen waar wij gaan, winkelbedienden die geen woord Nederlands spreken, onbeschoft horecapersoneel. En natuurlijk overal afval naast de bak (dat dan weer niet van ons was).

Het ons voordoen als toerist was een louterende ervaring. Opgelucht keerden we aan het einde van de middag terug naar huis. Opgelucht en dankbaar dat we weg konden.

[In onze gebeden gedenken we hen die achter moesten blijven. Konden we hun lijden maar op ons nemen. Maar helaas, dat zit er niet in.]

Standaard

7 gedachten over “Opstandig

 1. Misschien moet je even oefenen met het afval naast de bak gooien. Dan kun je de volgende keer als je gaat helemaal integreren in het Amsterdamse. Ander onbeschoft gedrag werkt ook.

  {Mowl: misschien wil ik wel niet integreren.}

 2. Pollie schreef:

  Dan rest nog de brandende vraag, wat hebben jullie gekocht? Jee wat is het trouwens knetterdruk daar. Zeker paasvakantie of in het weekend?

  {Mowl: olie. En chips.}

 3. linette schreef:

  Ik zeg: goed gedaan jongens. Ben benieuwd wat zo meteen de buit is. A’dam is echt heel erg leuk, net zoals alle andere wereldsteden geeft het je een gevoel van echt even weg. Elke maand even gaan is mijn advies. Tot zo.

  {Mowl: vergeet de crémant niet.}

 4. Dat jullie dat geprobeerd hebben, dat van die zak naast die bak. Foei. Gelukkig is er dan nog een stille kracht die jullie tegenhoudt.

  {Mowl: die stille kracht heet ‘beschaving’. Zo zijn we nu eenmaal opgevoed.}

 5. … daarom mijdt ik het centrum op dit soort dagen…. het énige wat dan nog ‘Amsterdam’ is , zijn de gebouwen…..
  Even búiten het centrum is/blijft het dan wel goed toeven!
  aldus.

  {Mowl: je bedoelt Arnhem?}

 6. beer schreef:

  ik vind amsterdam echt geweldig. Ik zit te kijken of ik maandag niet lekker een dagje amsterdam wil gaan doen…

  {Mowl: moet je doen. Ik hoef toch niet mee, hè?

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.