Pregiudizio

gladiool

Een vooroordeel is een zwervende mening zonder zichtbaar middel van bestaan. Ambrose Bierce (1842-1914?)

 

De waarschuwingen had ze in de wind geslagen en daar had ze nu spijt van.

Ze kende de verhalen over Sicilië en de Sicilianen maar dat weerhield collega M er niet van om er met een vriendin op vakantie te gaan. Ze weigerde zich te laten stoppen door domme vooroordelen van tasjesrovers en amoureuze mannen.

Drie dagen lang hadden de vriendinnen een geweldige tijd. Op de vierde werd de huurauto klemgereden door twee mannen op een scooter. Ze openden met geweld het portier en maakten een handtas en een aantal plastic zakken met fruit buit.

De hoofdagent van politie was erg behulpzaam bij de daaropvolgende aangifte. Hij hielp met het invullen van de formulieren, voorzag in koffie en water en deed de vriendinnen tenslotte innemend uitgeleide.

De vijfde dag belde de beambte M op haar mobiel.

‘Wat attent.’ dacht ze toen ze zijn stem hoorde. ‘Hij maakt zich zorgen.’

De Siciliaanse hoofdagent informeerde inderdaad allereerst of alles goed ging. Toen sprak hij zijn bewondering uit voor de kalmte die ze had weten te bewaren.

“Dat spreekt mij zeer aan, signorina.” zei hij. “Ik zou u daarom ook wat beter willen kennen. Wat zou u daarvan zeggen?”

Verbijsterd keek M haar vriendin aan.

“Werkelijk alles wat ze over die Italianen zeggen is waar.” bracht ze uit.

[Gelukkig zei ze dat in het Nederlands. Anders had de hoofdagent nog wat van de Nederlanders kunnen denken.]

Standaard

6 gedachten over “Pregiudizio

 1. Okee! Jullie hebben me nieuwsgierig gemaakt. Wat is er zo speciaal aan Zwagers Apeldoornseweg en welke mytieke verhalen doen daarover de ronde?

  {Mowl: Zwagers is een nieuw restaurant aan de – jawel! – Apeldoornseweg. We hebben er goede verhalen over gehoord.}

 2. linette schreef:

  Mannen, zullen we zondag naar Zwagers Apeldoornseweg gaan, heb er goede verhalen over gehoord en ze hebben een tuin. Hoef ik lekker niets te doen, want mijn vakantie is dan begonnen, we bellen nog wel. Leuke en pakkende reactie op je stukje, niet!

  {Mowl: okido.}

 3. Hopelijk hebben de boeven veel plezier van de appels en peren. (En blijft je collega nu in Italië wonen? Bij de hoofdagent?)

  {Mowl: ze heeft daar niets van laten blijken.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.