Rituelen

Slapen is geen geringe kunst: je moet er de hele dag voor wakker blijven.
Friedrich Nietzsche (1844-1900)

Op maandag en dinsdag zijn onze systemen op elkaar afgesteld. Er gaat dan één wekker – om half zes ’s ochtends. We verschonen, verkleden en vertrekken een klein uur later samen naar ons werk. Het zijn de mooiste ochtenden van de week.

Op woensdag wordt het al anders. Omdat Brrrr dan twee uur later hoeft te beginnen, kan hij ook nog es omdraaien terwijl ik worstel om het land van de wakenden te bereiken. Knarsetandend moet ik berusten in het feit dat zijn wekker pas zal gaan wanneer ik al lang en breed achter mijn bureau mijn tweede bakje espresso heb gedronken.

De kwelling bereikt het dieptepunt echter elke donderdag. Brrrr is dan vrij, terwijl mijn ochtendritueel zich ongehinderd voortzet. Voor dag en dauw klauter ik het bed uit, voer de katten en stap onder de douche. Ach, ik gaf mijn koninkrijk voor als ik ook had kunnen blijven liggen!

Aan het einde van die dag keert deze agonie zich echter tot euforie: met veel misplaatst genoegen herzet ik dan Brrrrs wekker naar het onmogelijke tijdstip van eerder die week. Want de volgende dag, de vrijdag, ben ik vrij en bij voorbaat geniet ik dan al van het reeds aangebroken weekeinde. En de mogelijkheid ongehinderd uit te slapen. Elk onrecht zal worden afgestraft!

[Maar dan is het vrijdag en gaat de wekker. ‘Lekker.’ denk ik, ‘Ik ga nog een paar uurtjes genieten.’
En terwijl Brrrr opstaat en zich klaarmaakt voor zijn laatste dag van de week, gaat het knagen. Wat moet ik daar, alleen, in dat bed? Ik verdring die tegennatuurlijke neiging en probeer nog even te draaien. Maar dan, als Brrrr vertrokken is, voelt het bed koud aan. En nutteloos.
Ik sta op, verzorg me en ga naar beneden. En wacht tot ie weer terug is.]

Standaard

5 gedachten over “Rituelen

 1. suzanna schreef:

  Ik sta elke ochtend samen met mijn lief om 5:15 op.
  Dan breng ik hem naar zijn werk
  en ik haal hem elke middag ook weer op.
  In de tussentijd smsen we regelmatig .

  Dat is pas klef.
  Toch ?
  Maar, ik geniet er wel van .

  {Mowl: dat is zeldzame, ware liefde. Dat andere mensen daar kotsmisselijk van worden, is hun probleem.}

 2. TeeBeeWee schreef:

  Dat schuldgevoel als je blijft liggen…. Zou dat óóit over gaan???
  Geniet in ieder geval van je weekend!
  😉

  {Mowl: als het weer nu een beetje meewerkt.}

 3. Tja… ga je uit bed omdat je zo gewend bent om vroeg op te staan, of sta je vroeg op omdat het bed koud is? Ik merk aan mezelf dat nu ik dagelijks om 6.30 opsta, ik in het weekend moeite heb met blijven liggen. Een soort biologische klok he?

  {Mowl: half zeven? Lui kreng!}

 4. Zou Brrrr ook op die manier omgaan met zijn vrije donderdag? Of zou hij er wel volop van genieten?

  {Mowl: nadat hij is uitgeslapen (hij wel) loopt ie ook met de ziel onder zijn arm (gelukkig). En ik probeer zo snel als mijn agenda het toelaat thuis te komen. Bah – wat klef!}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.