Rücksichtslos

ubrood

Het verleden is het deeg dat gekneed wordt voor het brood dat vandaag op tafel komt. Vladimir Ilyich Ulyanov Lenin (1870-1924)

Ik ben niet de enige, dat weet ik zeker, die in deze tijd omkijkt en mijmert. Ik had het er gisteren nog met m’n moeder over.

Gisteren is voorbij. Zo definitief voorbij – het lijkt wel alsof we ooit in een andere wereld hebben gewoond.

Ik herinner me, bijvoorbeeld, hoe ik vroeger kon wegkruipen tegen de bontjas van mijn moeder en ik hunker. Het voelde warm, zacht en veilig. Zo zou ik me nog wel eens willen voelen.

En de zon scheen ook altijd op zondag. Mijn moeder had dan de zondagse soep gemaakt en we aten soepvlees met zuur. En vooraf dronken de groten een borreltje en rookten een sigaretje.

De jaarlijkse kermis was een hoogtepunt van het jaar. We kregen een paar kwartjes en dubbeltjes mee en wisten ons de hele middag te vermaken. Met muntjes tegen een schuifmachine te rollen, bijvoorbeeld. Of aan een touwtje te trekken – altijd prijs!

Er is sinds die tijd veel gebeurd. We weten nu dat gokken verslavend werkt, net als een borrel drinken of een sigaretje roken. Je krijgt er ook nog es kanker van. En bontjassen zijn gruwelijk en definitief passé.

We leven nu bewuster, gezonder en correcter. We hebben onze onschuld en naïviteit verloren.

[Soms is groter worden niet leuk. De kindertijd is zo onafwendbaar verloren gegaan. Gelukkig mag ik nu wel zelf bepalen hoe laat ik naar bed ga. En met wie.]

Standaard

Een gedachte over “Rücksichtslos

  1. Tja, ik doe het ook vaak, dat terugkijken. Het menselijk brein filtert naadloos alle leuke dingen uit het verleden, die je dan vervolgens met een roze bril gaat zitten te bekijken. Die keren dat je s’avonds na een lange schooldag een afwas van 2 ouders en 7 kinderen stond weg te werken worden zoveel mogelijk vergeten en weggestopt in een vergeten plekje in je achterhoofd. Daarom heb ik mezelf maar de opdracht gegeven om zoveel mogelijk in het heden te leven. Is trouwens wel verrekte moeilijk soms.

    {Mowl: je hebt gelijk. Toch mis ik de verloren gegane onschuld soms.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.