Schoon volk

badkamer

Zeg mij hoe ge uw avond slijt en ik zal u zeggen wie gij zijt en welke toekomst u aangrijnst of tegenlacht.
Charles Boissevain (1842-1927)

Ik zal eens uit de school klappen – wij doen vaak een dutje na het eten. Even maar, maar lang genoeg om de batterij weer op te laden voor de avond. De avond, die de laatste tijd net zo veel voorstelt als (ik moet het helaas zeggen) het eten dat Brrrr me voorzet.

Dit is nu de tweede, nee, derde verbouwing die we samen meemaken. En telkens is de culinaire inspiratie van Brrrr het eerste slachtoffer. We eten wat, een hapje hier of daar, laten ons uitnodigen door buren en vrienden – maar Brrrr heeft niet echt zin om zich uit te sloven in de keuken.

Ik was dan ook blij dat ik bij mijn moeder kon eten, vandaag. Jammer voor Brrrr – maar die had zichzelf bedacht op een fraaie broodmaaltijd. Daarna slopen we naar boven om even de ogen te luiken. De bouwvakkers waren verdwenen en zouden niet meer terugkomen.

Dachten we.

Toen ik – het liep tegen zevenen – was opgestaan om de katten te voeren, werd er op het raam geklopt. Het was Fred. Hij zwaaide enthousiast. Ik liep naar de voordeur om hem binnen te laten, maar Fred had zich al met zijn eigen sleutel toegang verschaft. Hij liep naar binnen, gevolgd door zijn dochter. Hij maakte aanstalten aan de slag te gaan. Ik staarde hem verbouwereerd aan.

“Ik wist niet dat je nog zou komen.” haperde ik. Fred keek verbaasd.
“O nee?” vroeg hij, “Had ik dat niet gezegd?” Hij pakte een stapel tegels bij de deur van het trappenhuis en liep naar boven.

Een andere man was intussen binnengekomen. Hij pakte de zak Knauf op, die in de hal lag. Een kort knikje was zijn groet. Ik liep achter het trio aan, de trap op.

“Morgen gaan we de badkamer monteren, dus ik wil vanavond het plafond erin hebben.” zei Fred rustig. “En de laatste tegels geplaatst.” Hij gaf zijn dochter materiaal dat ze naar de wagen droeg.

“O.” mompelde ik.

[Zo begon de avond, gisterenavond. Er werd gezaagd en gestuukt, gesjouwd en gevoegd. En het werd later en mooier. Brrrr stak kaarsjes aan en draaide fado. En ik ging alvast dit stukje schrijven.]

Standaard

3 gedachten over “Schoon volk

  1. Het is maar goed dat jullie alleen maar lagen te slapen…

    En wat het eten betreft: misschien wordt het dan tijd voor jouw eigen culinaire inspiratie ?

    {Mowl: die tijd ligt lang achter mij.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.