Schuld en boeken

Foto: Rick Kewal Gademann
Tienduizend boekenplanken kunnen een tank niet tegenhouden. Irwin Shaw

Na de overhandiging van de sleutels van onze nieuwe woonst, was zo ongeveer het eerste wat we deden, het verhuizen van de boeken.

Nu de loutering van de geïnstitutionaliseerde biecht in de huidige maatschappij grotendeels is weggevallen, is schuldgevoel de grootste beweegreden voor het handelen van de mensen geworden en dus ook van mij – zeker in deze tijd, waar ik me nog niet eerder zo nabij een vereffenend hiernamaals heb gevoeld.

Ik heb – tegen betaling ook nog eens, louter omdat het mijn werk is – boeken vernietigd. Omdat ze niet gelezen werden, of er onfris uitzagen, beduimeld waren of andere gebreken vertoonden, bepaalde ik dat ze plaats moesten maken voor nieuwe aanwas, waarna ze, afgedankt en afgeschreven, bij het oud papier ter verdelging werden gestort.

Deze bekentenis verontschuldigt niet – hoe kan het ook? Maar mogelijk verklaart ze iets.

Bezie de voldoening van de volle boekenplanken in het licht van dit vergrijp.

Standaard