Depressie

koffer

Wie samen kan reizen, kan ook samen leven. Simon Carmiggelt (1913-1987)

Bij de vorige econo­mische crisis kon ik nog volstaan met mezelf voor te liegen dat je best wel bij de Lidl of de Aldi bood­schappen kon doen. Dit keer, met om­vallende banken, be­vroren kredieten en ver­dampte ver­mogens, worden de te nemen maatregelen pas echt dramatisch.

Ik heb namelijk ’n tweedeklas treinkaartje moeten kopen. Maar hoewel ik me daardoor behoorlijk gederangeerd voelde, viel ’t achteraf gezien eigenlijk wel mee.

Natuurlijk, je ruikt ’t wel wanneer je de deur open­schuift en de coupé betreedt. Maar och, zo penetrant is de geur van de armoede ook weer niet. En ’t is er misschien iets krapper, maar je bent net zo snel op je eind­bestemming. En daar gaat ’t toch om, nietwaar?

’t Enige wat ik miste zijn de reizigers die door de conducteur worden weg­gestuurd omdat ze ’t verkeerde kaartje hebben.

[Tweedeklas reizen is eigenlijk best wel avontuurlijk. ’t Heeft wel wat, za’k maar zeggen, zo tussen ’t volk te zijn. ’n Verrijking, dat is ’t. En zo lieg ik mezelf alweer ’n malaise door.]

Standaard

13 gedachten over “Depressie

  • Onmogelijk? Ik lees anders dat het koffie apparaat al defect is en de filter koffie al weer terug is…. langzaam ga je terug naar nooitgedacht.

   {Mowl: da’s anders. Da’s mode.}

 1. Je wilt toch niet zeggen dat al jouw treinavonturen zich tot nu toe in de eerste klas afspeelden?

  {Mowl: natuurlijk niet. Tussen A en Z bestaan d’r geen klassen.}

 2. Cat schreef:

  Je miste vast ook het NS-personeel, dat graag 1ste klas ‘werkt’, of heeft het zich tegenwoordig elders verschanst…?

  {Mowl: geen idee. Ik was daar dus niet.}

 3. Nu ik nog steeds thuis ben, volg ik deze problematiek in het programma villa politica. Dat is een uitzending rechtstreeks vanuit het politiek bastion in Brussel. Ministers doen daar constant hun zegje en hoe langer ik ernaar kijk hoe meer ik begin te beseffen, dat ze me helemaal niet geruststellen.

  {Mowl: da’s ook de belangrijkste taak van politici.}

 4. En zo zullen de Nederlandse Spoorwegen ook in een recessie belanden… 😛

  Als student mag ik gratis tweede klasse reizen. Heel af en toe koop ik een eersteklas kaartje (niet doorvertellen he, studenten hebben geen geld) en dan geniet ik volop van het comfort, zeker in een drukke spits.

  Wanneer koop je weer een kaartje eerste klas?

  {Mowl: es zien — woensdag. Voor die tijd hoef ik niet meer weg.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.