Syntus (aflevering zoveel)

[Nee, ik ga het niet wéér hebben over mijn aanvaring met enkele Syntus-personeelsleden, al kan ik niet nalaten te melden dat ik noch op mijn eerste, noch op mijn tweede, noch op mijn derde brief een reactie heb gehad. Niet eens een ontvangsbevestiging. Maar daar ga ik het dus niet over hebben. Nee, we beginnen bij de Nederlandse Spoorwegen.]

De Nederlandse Spoorwegen gaan optreden tegen ‘spoorlopers’ en ‘zigzaggers’ – mensen die over de rails naar een perron lopen. “Onverantwoord” wordt dit gedrag genoemd. “Men heeft er geen idee van, hoeveel treinen over die sporen denderen.”

bw14 is altijd een groot voorstander van het handhaven van regels. Niet vanwege de regels, maar vanwege de duidelijkheid. Zo zagen we eens in Nijmegen een straat, de Augustijnenstraat, met een rond, rood verkeersbord met een witte streep: verboden in te rijden dus. Iets verderop stond het bord: verboden te parkeren. Weer iets verder: parkeren langer dan een half uur niet toegestaan. Tja – wat was hier nou de bedoeling? Mocht je nu wel of niet de straat in? Wel of niet parkeren? Duidelijkheid, dus graag. Geen regels opstellen en daar vervolgens niks mee doen.

Syntus (je dacht al, waar blijven ze?) houdt ook niet zo van regels. En dan heb ik het niet alleen over omgangsregels, nee, ook de gewone alledaagse regels.

En daar valt soms best wat voor te zeggen. Je moet ook weer niet al te strak omgaan hiermee. Als een mevrouw worstelt met de kaartjesautomaat, wil de machinist best wel een minuutje wachten. Haalt ie verderop wel weer in.

Maar vanmorgen werden de regels zo ver opgerekt, dat ik me afvraag of ik het niet allemaal veel te strikt zie.

Ergens tussen Arnhem en Duiven remde de machinist af, zodat een man in een geel-reflecterend vest dicht bij zijn huis kon uitstappen. Het was donker, de man kwam vanuit een verlichte ruimte in een nachtelijke situatie, kortom: “Onverantwoord”.

Ik zie zo het fotootje bij het theorie-examen voor machinisten voor me. “Man in geel vest verlaat een door de machinist tussen twee stations stilgezette trein.

Mag dit?”

Nee, ik verklap niet in welke trein ik zat, want ik wil niet klikken.

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.