Vast

kamer. door jasper.Niet-eten wordt in veel culturen gezien als een manier om je lichaam en geest te zuiveren.

Koningin Esther vastte drie dagen voordat ze haar man, koning Xerxes, durfde aan te spreken over de jodenvervolging in Perzië. Jezus bivakkeerde maar liefst veertig dagen en nachten in de woestijn zonder een hap te eten. Tijdens de ramadan mogen de moslims alleen maar eten en drinken nadat de zon achter de einder is gezakt. Van alle wegen wordt ons verzekerd dat opzettelijk hongeren tot verlichting en verheldering (niet noodzakelijkerwijs identieke begrippen) leidt.

We betwijfelen of deze methode van geestesverscherping voor ons soelaas zou bieden. Correctie: we twijfelen wellicht niet aan het heilzame karakter ervan, maar eerder aan onze wilskracht om een dergelijk streng regime onszelve op te leggen. Laat staan vol te houden. Daarvoor houden we gewoon teveel van lekker eten.

Misschien is dat ook wel een manier om bewuster van het leven te zijn.

[We matigen wel, hoor. Maar met mate.]

Standaard

4 gedachten over “Vast

 1. Laat vooral iedereen eten. Vooral buiten de deur!

  Al weer eens in het MMK geweest? Er is weer veel moois te zien na de sluiting van enige tijd terug! Ze zijn goed bezig de laatste tijd. Voor de tentoonstelling vóór Gubbels was het slappe hap, maar ze zijn ijzersterk teruggekomen met die tentoonstelling-voor-Gubbels, Gubbels en de huidige tentoonstellingen!

  {Mowl: we zijn d’r afgelopen zondag geweest. Aan de ene kant was er een bloemlezing uit voorbije tentoonstellingen en dus niet bijster verrassend. Anderzijds was het een hernieuwde kennismaking met oude bekenden. En dat heeft ook wel wat.}

 2. rozebeer schreef:

  ik heb wel een heel aantal keren gevast, maar niet uit godsdienstige overweging.
  Gewoon dat ik weer aan de lijn moest….

  {Mowl: een beer aan de lijn? Goh. Ben je soms ook op puppie-cursus geweest?}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.