Verweesd

Ik ben een fideel hondje. Eeuwige trouw is eeuwige trouw, vind ik. Daar moet je niet moeilijk over doen.
Iemand die mijn aanhankelijkheid heeft verworven, kan rekenen op mijn onvoorwaardelijke steun. Ik zal hem (of haar) te bloed en te zwaard verdedigen – soms zelfs tegen beter weten in. Sterker nog: al ziet de hele wereld dat Piet mij verraadt, als ik Piet mijn steun heb beloofd, krijgt ie mijn steun.

Stom misschien, maar zo zit ik in elkaar.

Dit karaktertrekje zorgde ervoor dat ik het de laatste dagen erg moeilijk heb gehad. En eigenlijk nog steeds.

Ik heb wel es verklapt dat ik een d66-man ben. Sinds ik mocht stemmen, was ik gecharmeerd van de bestuurlijke vernieuwing, verregaande democratisering en alle andere speerpunten van de democraten. Of de sociaal-liberalen, zoals ze zich de laatste jaren zijn gaan noemen.

Toen na de verkiezingen d66 zich uitsprak t駥n deelname aan een rechts kabinet vond ik dat stoere taal. Zoiets hoor je zelden in de politiek. Bravo! Chapeau!

Toen, na het debacle met de PvdA, d66 besloot dan maar het sociale gezicht te zijn in een kabinet met CDA en VVD, kon ik dat – na ampele overweging – billijken.

Maar toen ik gisteren, in de Kamer, Boris Dittrich het regeerakkoord hoorde verdedigen – alsof het een zwaar bevochten sociaal document is! – toen draaide bij mij de knop om.

Ik dacht nog even aan de speerpunten van de sociaal-liberalen: bestuurlijke vernieuwing en verregaande democratisering. Mooie zaken, belangrijk ook. Maar luxe. In tijden als deze, waar we worden gevraagd de broekriem aan te trekken, mag d66 niet akkoord gaan met asociale maatregelen waar de zwaksten onder ons de zwaarste klappen krijgen, uitsluitend in ruil voor een gekozen burgemeester. Dan zet je je prioriteiten in de verkeerde volgorde, vind ik. Of, om met Berthold Brecht te spreken: “Erst kommt das Fressen – dan kommt die Moral!”

Ik voel me in de steek gelaten. Bedot. Verweesd.

Wat moet ik nu?

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.