Vet

© miss yasmina

broodje kroket

In Nederland is de domste onder ons de maatstaf voor alle dingen. Maarten ′t Hart (1944)

Er was een ruimte geregeld voor de cursus, gisteren, in Zwolle. Maar met de lunch was iets misgegaan.

Er werd druk overleg gevoerd met de dames van de kantine. Zij hadden niks doorgekregen en leken niet van plan hun schema aan te passen. Ergens was er iets fout gegaan, ja, maar wat hadden zij daarmee te maken?

Iemand moet tenslotte het toverwoord gezegd hebben. Want één van de dames doorbrak het verzet met: “Hoeveel kroketten moeten jullie hebben, dan?”

Die simpele vraag bracht de onderhandelaars van de cursisten bijna tot juichen, zag ik. Er was een kroket-opening!

Tegen half één werd een dienblad binnengebracht met achttien broodjes kroket. We hadden gewonnen!

De cursus werd onderbroken. Dit moment was mooier dan elke gewonnen medaille in Turijn! Gretig werden de kroketten gebroken en tussen beide broodjes-helften geplet. Korte tijd later was het stil – we aten.

[Vanuit mijn ooghoek zag ik dat er één broodje op het dienblad was achtergebleven. Onopvallend wandelde ik erheen. Toen niemand keek sloeg ik toe. Leve onze vaderlandse keuken!]

Standaard

10 gedachten over “Vet

 1. Anne schreef:

  Wat ik bedoelde te zeggen : ‘k vond het al raar om kroket tussen een broodje te leggen en met warm bedoel ik ….huh wat bedoelde ik nou weer? Ohja, dat ik het raar vind om iets warms tussen brood te leggen. Maar ik ben intussen al wel wat gewoon en ik kijk nergens meer van op.
  Maar koude kroket lust ik helemaal niet! yuck!

  {Mowl: ik schrok al.}

 2. Hey rene, ik bedoel de kroketten die je bij de gemiddelde Рveel te dure Рfriture op het station voorgeschoteld krijgt. Een krokant korstje met een soort ragout er in. Maar dan met maar ̩̩n heel klein beetje vlees en verder vooral veel ingekookt meel met boullion denk ik.

  {Mowl: ik heb ze ook wel es gehad. Driewerf jakkie. Nee, ik ken het merk niet. Terwijl de kroketten die vroeger in de treinautomaten bacteriën lagen te kweken zo lekker waren.}

 3. Ik wist helemaal niet dat kroketten zoveel konden losmaken.

  Bij mij maken ze in ieder geval niks los; dit is nou een van die typische dingen uit onze nederlandse keuken waar ik nog nooit het mooie van ingezien heb. En d’r zijn er meer. Veel meer.

  {Mowl: terwijl de kroket het beste is wat ons land heeft voortgebracht.}

 4. Broodje kroket heb ik pas leren kennen toen ik mijn man leerde kennen.(niet dat mijn man en krokett huh never mind)
  ‘k Vond het zo raar om een kroket op brood te doen en dan nog warm. Maar ik lust het intussen wel hoor!

  {Mowl: gaf je dan de voorkeur aan een kouwe kroket? Jakkes!}

 5. Nog een vraag, René. Hoe heten die smerige kroketten met een meelig papje er in? Want die zijn pas echt vies.

  {Mowl: ik weet niet welke je bedoelt. Zit er vlees in? Dobbe, misschien?}

 6. Mooi. Ik hoor er zoveel over, maar heb het nooit geproefd. Ik eet altijd die met draadjes. Blijkbaar is dat dus een slagerskroket. Dank je wel voor je belerende les.

  {Mowl: ik hoop dat het meer leerzaam dan belerend was.}

 7. Toch wel een echte kwekkeboom mag ik hopen?

  {Mowl: hier is een basiscursus-kroket nodig, vrees ik.

  Allereerst bestaat er het onderscheid tussen de banketbakkerskroket en de slagerskroket. De eerste kenmerkt zich door blokjes vlees, de tweede door draadjes. Kwekkeboom – en Dobbe – zijn duidelijke verschijnselen van banketbakkerskrokketten. En die zijn smerig. Jak. Bah.

  Om je vraag te beantwoorden: nee.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.