Vraag en aanbod

Mensen denken vaak dat het leven helemaal positief moet zijn met alles erop en eraan. Dat is ook de boodschap van het positieve denken. Maar het leven kent ook afgronden. En als je die onder ogen durft te zien, pas dan heb je echt alles in het leven en pas dan leef je echt. Wilhelm Schmid

Mensen denken vaak dat het leven helemaal positief moet zijn met alles erop en eraan. Dat is ook de boodschap van het positieve denken. Maar het leven kent ook afgronden. En als je die onder ogen durft te zien, pas dan heb je echt alles in het leven en pas dan leef je echt. Wilhelm Schmid

Een beduimelde, wat grauwige man stapte gehaast op me af.

“Heeft u veertig cent voor me?” vroeg hij net zo gejaagd als hij leek. “Voor mijn treinkaartje.”

“Het spijt me.” loog ik zonder te weten waarom. “Ik heb geen contant geld op zak.”

“O.” zei de man en liep verder. Hij had niet eens teleurgesteld gekeken of afgewezen, maar toch voelde ik me ineens een ellendeling.

Wat was nu eigenlijk veertig cent helemaal? Stel dat ik als hij was en het micro-bedragje nodig had om thuis te komen – wat een geluk zou het zijn geweest als iemand mij dat dan zonder vragen zou hebben gegeven. Ik stond op het punt om op de man af te stappen, die nu juist iemand anders aansprak.

“Heeft u vijftig cent?” hoorde ik hem zeggen. “Voor mijn treinkaartje.”

[Ik stopte meteen. Mijn aangeboren wantrouwen tegen dit soort types bleek terecht te zijn. Schuldgevoel? Ha!]

Standaard

8 gedachten over “Vraag en aanbod

 1. Ik ben van mening dat je in Nederland niet aan de bedelstaf hoeft. Ook nu niet tijdens de kredietcrisis. Daarom geef ik zwervers/bedelaars nooit een cent. Ik betaal al genoeg aan onze verzorgingsstaat. En mijn geweten is dat volledig met mij eens.

  {Mowl: ik ben soms bang dat ik zelf in zo’n situatie verzeild raak.}

 2. blue schreef:

  Jouw schuldgevoel nam pas af nadat hij een jokkebrokje bleek. Hoe dat ook werkt he, het Geweten……

  {Mowl: geruststellend, nietwaar?}

 3. Cat schreef:

  Hm. Het lijkt of ook dáár de kredietcrisis zijn werkt doet. In de tijd dat ik nog volop ‘spoorde’, lagen de gevraagde bedragen ‘voor een treinkaartje’ minstens tussen één en twee euro. Met een uitschieter naar 7,50! Dat was vast net na een tariefverhoging bij de NS 😉


  {Mowl: nou spoor je niet meer?}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.