Zand erover

exitIk ben zo ambivalent als een weermannetje.

Hoewel ik niet in ‘Tijd’ geloof, maar denk dat elke werkelijkheid continu wordt herschapen, ben ik dol op geschiedenis. Die dus eigenlijk niet bestaat. Er is alleen ‘Nu’. ‘Toen’ en ‘Straks’ zijn verworven inzichten.

Maar dat kleine obstakel terzijde geschoven, zie ik het als een voorrecht om getuige te zijn geweest van grootse momenten in de historie. Mijn oudste herinnering is de moord op Kennedy (echt waar — al zeggen er zo velen dat dat niet kan). Dan ben ik ook rechtstreeks getuige geweest van de landing van de eerste mens op de man (in de kantine van een Zeeuwse camping). De val van De Muur gaf een jaloersmakend slot aan het einde van het leven van mijn vader. Ik heb elk moment ervan opgezogen.

Vier pausen heb ik gekend. De laatste daarvan is gisteren begraven. Ik heb het gezien.

En hoewel er heel wat valt af te dingen op de menselijkheid van de beste man en de hele Katholieke Kerk kan worden beschouwd als een onderdrukkend en moorddadig instrument in de handen van Sataniël (zoek dat maar es op) moet ik bekennen dat ik toch steevast onder de indruk raak van de symboliek en het theatrale van de Romeinse geloofsgemeenschap.

[Ze hadden de Evangeliën op de kist van de beste man gelegd. De wind bladerde de bladzijden door en besloot op enig moment dat het genoeg was geweest. Het boek klapte dicht. Knap effect, hoor.]

Standaard

7 gedachten over “Zand erover

 1. jasper schreef:

  Sorry voor de test … even je formpje testen 😉
  Groet, Jasper (aka mrgreen)

  {Mowl: nou laat ik dit zeker staan. Binnenkort bij de aanbevolen links?}

 2. Peter schreef:

  De landing van de eerste mens op de man, en dat nog wel op een Zeeuwse camping. Qua symboliek kan daar natuurlijk geen dooie paus tegenop; landende mannen in een door TL-licht beschenen betegelde kantine. Of fantaseer ik nu tè ver door?
  Als gevallen katholiek moet ik toegeven dat ik toch wel verlang naar de witte rook, het voelt een beetje koud, zo’n kerkvorstloze periode.

  {Mowl: dubbel, hè?}

 3. linette schreef:

  Er valt inderdaad veel te zeggen over de ellende die het geloof en met name de kerk en deze paus de mensheid aandoen en hebben aangedaan, waarvan de verspreiding van hiv door het indirect verbieden van condoom gebruik toch wel de grootste massa moord is die de kerk voor haar rekening mag nemen! Maar wat waar is is waar, ook ik vond het bladerende boek op de sobere kist en de dreigende wolken alles zeggen…..

  {Mowl: wij mensen zien graag symbolen.}

 4. Het viel mij juist op hoe ‘koud’ het begravenisritueel was. Het leek meer een ‘going through the motions’ ipv een spiritueel ritueel.
  Dat viel me tegen. Maar ik heb nog maar 2 keer in m’n leven een volledige mis meegemaakt, beiden in het kader van Het Mirakel van Amsterdam, dus ik heb daar geen groot referentiekader in.
  aldus.

  {Mowl: zo zie je maar dat hetzelfde door een ieder anders kan worden meegemaakt.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.