Bier en spelen

Iemand die gevallen is zoekt gauw iemand anders die er ook ligt,
al was het maar om niet alleen te zijn, alleen met een bezwaard geweten.
Louis Paul Boon

Had ik er niet veel liever tussen willen zitten?

Het leek mij zowel een raadsel als onafwendelijk, dat mensen bij elkaar kwamen, toen de zon ging schijnen, en parken en pleinen bevolkten alsof er niks aan de hand was. Ja: corona. Maar ja: de zon.

Ik had er zeker liever tussen willen zitten – veel liever.

En daarna gingen de terrassen weer open en werd de split in mijn persoonlijkheid alleen maar nog groter. Naar de ene kant was mijn emotie verhuisd en aan deze zijde was mijn verstand alleen achtergebleven. Ik wilde bitterballen en bier en lazarus worden met ons allen, met vrienden die ik al veel te lang veel te kort en veel te keurig had gezien.

Maar ik wist ook van India en van Brazilië en dat de drie miljoenste dode pas kortgeleden was bijgeteld. Nog even doorzetten, wist ik.

Dit ging van zijn leven niet meer goedkomen.

Standaard