Da!

[afbeelding: “Man Taking Shower in Beverly Hills” – David Hockney, 1964]

einde

So leben wir und nehmen immer Abschied.
Rainer Maria Rilke (1875-1926)

Ik ben vandaag wat droef gestemd. Ik weet, dat ik me aanstel. Het is gewoon te belachelijk voor woorden. Ik bedoel maar – d’r is niks aan de hand wat ik niet al van tevoren had kunnen incalculeren.

Maar toch.

Ik zal het proberen uit te leggen.

E̩n van de grotere klussen tijdens onze verbouwing is de vervanging van de badkamer. Hij was oud, vies en vochtig. De vorige eigenaren hadden het plafond blauw geschilderd om de schimmel niet te zien. De vloertegels zijn op planken gelegd, zodat bij een beetje vocht het plafond van de kamer eronder lekt. We moeten douchen in een badkuip. De afzuiger maakt een hoop herrie en zuigt niet af. De ventilatie is volstrekt onvoldoende. Nee Рover ̩̩n dingen waren we het al snel eens: als de kans zich voor zou doen, zouden we die malle, gedateerde badkamer onmiddellijk vervangen. En toen de gelegenheid zich ging aandienen, hebben we met veel enthousiasme een nieuwe natte cel uitgekozen.

O, we konden nauwelijks wachten op de dag die vandaag gekomen is. Vandaag zal het ouwe onding worden gesloopt. Deskundige bouwvakkers gaan de wrat op Mowl verwijderen. Het zou een vreugdevolle dag moeten zijn.

Ach – uiteindelijk is het dat natuurlijk ook. Maar vergeef me, dat ik vanochtend met enige weemoed voor de laatste keer onder de verouderde douche sprong. Dat ik om me keek en een leeggeruimde badkamer zag – net zoals we die zeven jaar geleden aantroffen bij het intrekken in deze woning. Het oude beestje en wij – we hebben heel wat meegemaakt, samen. Een aantal keren heb ik dit met jullie gedeeld. Zoals die keer dat ik niet kon badderen. Of mijn gevecht met de tube tandpasta. Of de mug die we voor dood hadden achtergelaten.

Het zijn herinneringen als deze, die de oude badkamer dierbaar maakten. De nieuwe zal eerst nog maar eens moeten proberen om hieraan te kunnen tippen.

[Inmiddels hebben de bouwvakkers de voorbereiding voor de – mag ik het zeggen? – badkamer-euthanasie getroffen. Om de vloer van de nieuwe slaapkamer zoveel mogelijk te beschermen, hebben ze deze afgedekt met rollen Oosteuropees verpakkingsmateriaal. De tekst erop is cyrillisch – ik kan het niet lezen. Maar ik zie sinasappelen en het woordje ‘Da!’. Dat betekent ‘Ja’, als ik me niet vergis. Misschien een teken.

“Alles moet eerst slechter worden, voordat het beter wordt.” troost Brrrr mij. Het is alsof ik mijn moeder hoor.]

Standaard

4 gedachten over “Da!

 1. Pingback: Mowl.eu » Blog Archive » Slag bij Nieuwpoort

 2. linette schreef:

  Ik weet zeker dat het heel mooi en funcioneler gaat worden! Ik heb gezien hoe jullie nieuwe wasdomein er ongeveer uit gaat zien en dat naast het oude exemplaar gehouden……. En ik weet zeker dat je alleen al over de schepping ervan nog lang niet uitgepraat/schreven bent!

  {Mowl: de nieuwe douche-eenheid wordt zeker mooier. En toch kun je je soms hechten aan iets ouds en lelijks. Vraag het Brrrr maar.}

 3. rozebeer schreef:

  ik snap dat je met gemengde gevoelens vandaag afscheid moet nemen van je oude vertrouwde badkamer.
  Maar zoals Brrrr zegt…..alles moet slechter worden voordat…..
  Sterkte ermee

  {Mowl: ach, een beetje weemoed op zijn tijd kan geen kwaad.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.