De kikker en de prinsen

sporen

Het leven is een reiziger die zijn mantel over de grond laat slepen om zijn sporen uit te wissen. Louis Aragon (1897-1982)

En, ja hoor, het is weer zover.

In bed lag lig ik het laatste jaar te overdenken, deze eeuw, mijn leven.

"Doe dat toch niet!" zegt Brrrr, maar ik kan niks anders. En het resultaat is steeds weer hetzelfde. Ik denk mezelf in een eindejaarsdip.

Ik weet niet wat het is, maar ik voel me schuldig. Schuldig om alles wat ik verkeerd heb gedaan dit jaar, deze eeuw, mijn leven.

Als ik denk aan alle mensen die ik verdriet heb bezorgd, pijn heb gedaan, heb gekwetst – al is het in het merendeel onbewust gebeurd. Zonder dat ik er erg in heb gehad heb ik bijvoorbeeld veel harten gebroken. Ja, ik was een ware mannenverslinder waar menig jonge prins zijn tranen over heeft gestort. Jeugdige naïviteit was het, geen kwade opzet.

Het maakt niet uit. De wroeging knaagt aan me. En ik doe boete in mijn winterdip. Maar wees vooral niet bezorgd om mij. Ik raak eraan gewoon. Het is mijn steeds weer terugkerend lot, zo aan het eind van elk jaar.

Onze vroegere buren hadden een kikker in hun vijver wonen. Op gezette tijden haalde onze kat hem daar vandaan en brengt bracht hem mee naar huis. We zetten het dier dan in een doosje en brachten het terug. Het dier leek uiteindelijk gewend te raken aan zijn roof uit de vijver en onvermijdelijke terugkeer naar zijn huis.

[Zo voel ik me ook. Als een ontheemde kikker. Maar met de wetenschap dat alles goed zal komen.] 

Standaard

5 gedachten over “De kikker en de prinsen

 1. Ik herken je gevoel helemaal. Nog maar een paar dagen dan ben je er weer vanaf, kun je met frisse moed verder. xxx

  {Mowl: heel lief, maar ik ben d’r alweer uit, vrees ik.}

 2. Nee hoor, ik maak mij niet bezorgd om je…ik raak er ook aan gewend!Maar denk eens aan al het goeds dat je -bewust- gedaan hebt. Al zijn het maar je dagelijkse stukjes die ik iedere dag met plezier lees. En denk aan…  Ach..nee…ik vul het niet aan….ik gun je je jaarlijkse dip.

  {Mowl: dank je. Maar het is al niet meer nodig, denk ik.}

 3. beer schreef:

  ik overdenk deze dagen ook het afgelopen jaar en de jaren daarvoor….Maar goed, als het moet dan moet het….

  {Mowl: zonder gisteren geen morgen.}

 4. Zolang dat alleen die laatste paar dagen van het jaar speelt, valt het toch wel mee.(Doe je wel gezellig aan de eindejaarsdis?)

  {Mowl: het is goed te doen. En ja, ik zal gezellig doen.}

 5. Ton schreef:

  Je bent inderdaad ontregeld – zelfs taalkundig! Leg = lig en (althans qua stijl) brengt = bracht. Gelukkig weet je al dat alles weer goed komt – het zijn nu eenmaal suffe dagen zo tussen kerst en het nieuwe jaar. In elk geval een fijne jaarwisseling toegewenst met Brrrr en de levende have, en een té gek 2006!

  {Mowl: bedankt voor de beste wensen en uiteraard hetzelfde voor jou gewenst. En natuurlijk onzeglijk veel dank voor de correcties – ik heb ze meteen aangebracht.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.