Ecce homo

benedictus xvEen nieuwe lente, een nieuw pontificaat.

Na Miesje (die gewoon Haar meisjesnaam heeft behouden) konden de kardinalen niet achterblijven en is Joseph Ratzinger gekozen als nieuwe paus. Hij wil Benedictus XVI heten. Geopperd wordt dat hij zich heeft laten inspireren door Benedictus XV, waarvan hier een foto. De beste man zou een vredesstichter binnen en buiten de Katholieke kerk zijn geweest.

Kritische stemmen noemen de nieuwe plaatsbekleder van Christus op aarde een ‘aartsconservatief’ of diskwalificeren hem door hem als archaïsch en niet meer terzake doende opzij te schuiven. Ik denk dat beide zienswijzen enige kanttekeningen verdienen.

Met 1,1 miljard gelovigen is de Rooms-Katholieke kerk een niet te onderschatten machtsfactor. Het hoofd daarvan heeft – of je het nu wilt of niet – nog steeds een machtige positie in de wereldpolitiek. En conservatief – och, het zou me veel meer hebben verbaasd dan verheugd wanneer het conclaaf een zwarte vrouw (waar staat dat dat niet zou mogen?) zou hebben uitgekozen om deze wereldreligie te gaan leiden. Het zou aardig geweest zijn wanneer er een persoon naar voren was geschoven die zou hebben verkondigd dat nu alles wat er de laatste twee millennia vanuit Rome is verkondigd terzijde kan worden geschoven – maar ik heb er niet werkelijk op gerekend.1

Benedictus XVI. De komende tijd zullen we kunnen zien of de beste man werkelijk de vredestichter is die hij door het aannemen van deze naam suggereert. Als dat zo is, zou ik er al heel tevreden mee zijn.

1 Wat ik op zich ook een vrij gemakzuchtige houding van de mensen van deze wereld vind. Niemand kan zich verschuilen achter de denkbeelden van een ander om zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te ontlopen.

Standaard

6 gedachten over “Ecce homo

 1. Weer een man in een jurk. Is hij nou echt zoveel anders dan de vorige paus? Die was ook tegen het homohuwelijk, tegen sex voor het huwelijk, tegen condoom gebruik tegen de 21ste eeuw. Werd er nou echt verwacht een modernere man zou komen? Dat vind ik wel een beetje naief. Bovendien bestaat er geen moderne gelovige in zo’n hoge functie.

  {Mowl: lees mijn antwoord op Linette. Ik zet meer vraagtekens bij het grootste deel van de 1,1 miljard katholieken dan bij dit ene individu. Kortom: ik ben het met je eens.}

 2. linette schreef:

  Ook ik ben helemaal niet blij met deze paus en ik snap al die tot tranen geroerde mensen ook niet. Deze man moet niets weten van vrouwen op hoge posities binnen de kerk, voorbehoedsmiddelen, geboortebeperking, het homohuwelijk en is in de oorlog aangesloten geweest bij de hitlerjugend. Nou heeft het vaticaan toen, zijn handen van de vervolging en het doden van miljoenen mensen getrokken, ik word er toch een beetje misselijk van!

  {Mowl: bij dutchblog israel schreef ik:

  ik begrijp de katholieken niet die zich beklagen over het conservatieve karakter van de man. De hele katholieke kerk is toch nooit anders geweest? Ga je dan verenigen in een ander geloofsgenootschap, zou ik zeggen.
  Of ben ik te simpel?

  En wat de Hitlerjugend betreft: de periode 1937 tot 1945 gaf veel Duitse kinderen niet echt een kans om te kiezen. Ik geloof niet dat we hem dat lidmaatschap mogen nadragen.
  Kortom: het is mijn kerk niet, maar – net als met het CDA – zul je altijd mensen hebben die ervoor kiezen, zonder achter de consequenties ervan te staan.}

 3. Deze paus is zeker geen vooruitgang, want volgens mij aartsconservatief. Voor de positie van vrouwen in de katholieke kerk betekent het misschien zelf een achteruitgang.

  Archaïsch is toch niet zo’n vreemd woord, of ben ik nou gek?

  {Mowl: voor mij is geen enkel woord vreemd.}

 4. rozebeer schreef:

  ik geloof niet dat ik erg blij ben met deze nieuwe paus.
  Er zal niets veranderen, alles blijft bij het oude..

  {Mowl: had je anders verwacht?}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.