Einkaufen machen

einkaufEens in de zoveel tijd bezoeken we mijn moeder. Steevast staat er dan ook een tripje naar Duitsland op het programma.

Nou ja, Duitsland – Elten. Vroeger stond er tussen zij en wij een grenspost, met groen-geuniformeerde douanebeambten. Met uiterste strengheid werd de auto, de inzittenden en de benodigde reisdocumenten gecontroleerd. Iedere keer was het weer een opluchting wanneer we door werden gelaten in plaats van opgesloten in het cachot.

Van die spanning is niks meer te merken, vandaag de dag.

De grensbewaking verdween op een goede dag en toen het electronisch betalen gemeengoed werd kon je ook in elke winkel aan de andere kant van de grens pinnen alsof je thuis was. De Duitsers, zo vlak over de grens, zijn verdorie niet eens echte Duitsers. Iedereen verstaat en spreekt Nederlands – al klinkt dat bij de een wat meer als een dialect dan bij bij de ander.

Een pannenkoekhuis heet ’t Pannekoeckhuys, een broodjeszaak Brödje en een eeuwenoude uitspanning Behnen. Op Koninginnedag schijnt het hele dorp oranjegekleurd te zijn geweest.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben we Elten enkele jaren geannexeerd. Enkele jaren later hebben we het weer teruggegeven.

Schade.

[Is er dan niets typisch Duits hier net over de grens? Ja zeker wel: de huizen die meer op kazernes lijken, de gründlichkeit waarmee ambtenaren nu al enkele jaren een storing bij een spoorwegovergang proberen te repareren. En de prijzen van de drank in de Duitse supermarkten.]

Standaard

8 gedachten over “Einkaufen machen

 1. linette schreef:

  Misschien heb ik het mis, maar zat er in de beginne geen andere foto bij. Iets met Brrrr en een drankhandel?!?!???????

  {Mowl: nee hoor. Het was Brrrr voor een supermarkt.}

 2. Met de open grensen is het inderdaad allemaal wat minder spannend geworden. Maar toch, het is nét iets anders dan Nederland.

  {Mowl: dat is ook het leuke van Europa – de verscheidenheid.}

 3. rozebeer schreef:

  Duitsland kent een enorm lekkere eetcultuur vind ik. Nee, ik zeg het verkeerd, een lekkere snack-cultuur.
  Heerlijke mayonaises, bockworsten, salami’s, noem maar op…

  {Mowl: ooit emigratie overwogen?}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.