Geloof

lourdes - door mijn moeder

Wie slechts geloof heeft, loopt gevaar een kwezel te worden. Wie slechts humor heeft, dreigt cynisch te worden. Wie geloof én humor heeft, vindt het evenwicht waarmee hij in het leven rechtop kan blijven.
Martin Buber (1878-1965)

Ik ben in mijn leven een aantal keren in Lourdes geweest. Dat was één keer voor- en een paar keer nadat mijn vader ziek werd. Gelovig ben ik door de bezoeken niet door geworden. Wel heb ik meer waardering en respect gekregen voor de innerlijke kracht die dit oord in mensen op kan roepen.

Eigenlijk zouden we altijd nog es teruggaan, samen met mijn moeder. We hebben daar waardevolle momenten liggen. Maar van die terugkeer is vooralsnog niks gekomen.

Toen werd mijn oom ziek. En hij vroeg aan mijn moeder om – voor hem – op bedevaart te gaan. Naar Lourdes.

Mijn moeder ondervond een gezonde tegenzin tegen de reis, dat kan ik je wel vertellen. Want, zoals ik al zei, er liggen daar waardevolle momenten. Misschien wel te waardevol om in je eentje opnieuw te ontmoeten. Maar dat is gelukkig alleszins meegevallen.

“Ik heb de zon voor jullie meegenomen!” belde ze toen ze weer thuis was gekomen. Dat hoefde ze niet te zeggen – dat konden we zo wel horen.

[Ik had haar een digitale camera meegegeven, zodat ze wat fotootjes kon maken. Ze had niet zoveel fiducie in haar eigen omgang met het apparaat.

“Ik weet niet of ik het goed gedaan heb.” zei ze. Ik keek even. Ze had in die paar dagen 250 plaatjes geschoten. Twee-honderd-vijftig!

“Je hebt het uitstekend gedaan.” zei ik.]

Standaard

5 gedachten over “Geloof

 1. rozebeer schreef:

  wat leuk dat je mams zoveel schik heeft gehad met de camera.
  En wat fijn dat ze weer terug is

  {Mowl: ik ben altijd blij als ze weer terug is.}

 2. TeeBeeWee schreef:

  Ik vind het mooi dat mensen geloof hebben, ongeacht wélk geloof.
  EN dat je moeder zoveel mooie plaatjes heeft geschoten! Chapeau! Ik gaf mijn vader 5 SD kaarten mee naar Brazilië (ik wist niet of hij ze daar uit zou kunnen lezen, vandaar 5…) en hij kwam terug met 3 foto’s. Foto’s die we vóór zijn vertrek hadden gemaakt….
  =(

  {Mowl: Brazilië. Toe maar.}

 3. Ik ben niet christelijk, maar dit soort ‘heilige plaatsen’ zijn altijd indrukwekkend door de (opgebouwde) energieën. Ook één van de plekken waar ik nog wel een keer heen wil.
  Hoop dat het je oom helpt/heeft geholpen!
  aldus.

  {Mowl: de energie is er erg positief.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.