Hemels

Om maar es met het slechte nieuws te beginnen: hemelvaart valt volgend jaar op 5 mei. Een triest bericht voor de ambtenaren en trendvolgers voor wie bevrijdingsdag al een vrije dag was. Een feestdag minder dus, in 2005.

Dit jaar stond hemelvaart in het teken van de Hommelse Markt.

Deze markt beslaat de hele Hommelseweg en eindigt midden in Klarendal. Klarendal is een wijk met een bijzonder gemêleerde bevolking. Volks, zou je kunnen zeggen. Multicultureel is ook een goede benaming.

Klarendal heeft een heel eigen sociale structuur. Statussymbolen zijn onmiskenbaar waterstofperoxide, zichtbare tattoes en piercings en – natuurlijk – de dikke gouden kettingen. (Of goudkleurig, daar wil ik van af zijn.) Het mag duidelijk zijn dat wij ons onder aan de sociale ladder bevonden, daar in Klarendal.

Voetje voor voetje schuifelden we naar boven, door de Hommelseweg. Aan weerszijden kraampjes met spullen waarvan we het bestaan niet eens wisten. In trek waren kussens en pannensetten. Mensen zetten die in de speciaal meegenomen kinderwagens of sjouwden er mee tussen het volk door.

Een kraampje met drie Turkse medelanders met het opschrift “Hollandse Nieuwe”. Inderdaad, een viskraam. Hamburgers en kebab. Kibbeling en haring. Voetbal t-shirts en goudkleurige plastic vazen (per drie in de aanbieding).

Ik ben dolgelukkig in deze veelgekleurde samenleving. Wat zijn we er toch rijk mee geworden.

(Brrrr heeft drie Italiaanse worsten gekocht.)

Standaard

4 gedachten over “Hemels

  1. Pingback: Mowl.eu » Blog Archive » Opgestoken

  2. Pingback: Mowl.eu » Blog Archive » Opgestoken

  3. Pingback: Mowl.eu » Blog Archive » Opgestoken

  4. Pingback: Mowl.eu » Blog Archive » Opgestoken

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.