Instelling

ijsroos

Zonder Ceres en Bacchus lijdt Venus kou. Publius Terentius Afer (ca. 195/190 vGT – 159 vGT) 

Ik mag dan in het dagelijks gebruik vrij waardeloos zijn, er zijn gebieden waarin men mij uitgelezen acht. Techniek is zo’n veld. Als iets een snoertje heeft of batterijen word ik er al snel bijgehaald.

“Vraag maar aan René.” klinkt het verwachtingsvol wanneer men niet uit de handleiding komt. Uiteraard koester ik deze waan.

Toch waarborgt deze gedroomde deskundigheid niet dat ook ik zo nu en dan de mist in ga. Zelfs thuis.

We hebben bijvoorbeeld al ruim een jaar een thuisbioscoop-centrale. Dat ding, aangesloten op onze breedbeeld-tv geeft een schitterend beeld en een navenant geluid. Tot zover niks aan de hand.

Het was alleen storend dat, bij sommige dvd’s, de ondertitels niet te lezen waren. Door handmatig het getoonde deel van het tv-scherm te verschuiven, kwam het allemaal wel weer goed – maar het bleef een onhandige manoeuvre.

Tot deze week.

Brrrr moest – terwijl we een film aan het kijken waren – even toiletteren en de dvd werd dus op ‘pauze’ gezet. Het verblijf op het kleine kamertje duurde even, dus begon ik met de afstandsbediening te spelen. Per ongeluk drukte ik op een knopje waarvan ik geen idee had wat het deed.

‘Flits!’ deed het tv-scherm en een menu verscheen. Mijn mond viel open. Ineens had ik de mogelijkheid ontdekt om het apparaat in te stellen.

Op breedbeeld-tv bijvoorbeeld, waardoor de ondertitels altoos goed te lezen waren.

[Snel stelde ik alles naar wens in. Toen Brrrr terugkeerde deed ik net of ik met mijn vingers in de neus had zitten afwachten. Há! Na veertien maanden had ik dan eindelijk het geheim van ons apparaat ontdekt. Dit is een geheim dat ik nooit aan iemand zou mogen vertellen. Nou ja – tot vandaag dan.]

Standaard

4 gedachten over “Instelling

 1. Ik lijd aan de ziekte waar veel mannen aan lijden. Eerst kijken of ik iets zo, spontaan kan aansluiten. Pas als het niet lukt wend ik me al zuchtend tot de gebruiksaanwijzing.

  {Mowl: kan het anders, dan?}

 2. ha! fijn dat je het alsnog gevonden hebt. Je weet: in het land der blinden…. 😉
  Daarom lees ik ook altijd alle gebruiksaanwijzingen gelijk helemaal door!
  aldus.

  {Mowl: dat heb ik niet nodig. Dacht ik.}

 3. Ah, dus dat is jouw taak. Klinkt stukken beter dan de kattebak schoonmaken.

  Wat een ontdekking! En dat achter zo’n onschuldig lijkend knopje.

  Misschien moet je eens experimenteren met al de knopjes van je Mac.

  {Mowl: de Mac kent geen geheimen.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.