Knal!

angst

Dikwijls droom ik dat ik in de hel ben. Na het ontwaken bemerk ik, tot mijn schrik, dat ik in Holland ben. Jacob Israël de Haan (1881-1924)

Sommige dingen gaan boven mijn verstand.

Hoeveel mensen hebben er nu huisdieren? Een aanzienlijk aantal, dunkt me. En hoeveel daarvan steekt tijdens de jaarwisseling vuurwerk af? Een groot deel, vrees ik.

Van kinderen, dementen en zwakzinnigen begrijp ik het nog enigszins. Vuurwerk afsteken is spannend, schitterend, onvoorspelbaar. Je schrikt zelf telkens weer van elke ontploffing – en dan was je nog zelf bij de ontsteking.

Hier is nieuws, mensen: huisdieren zien er de lol niet zo van in. Goed, ik ben nu misschien een beetje laat met deze waarschuwing, maar het moet me even van het hart.

Om dicht bij huis te blijven laat ik hier een foto zien van Pim terwijl de jaarwisseling in volle gang was. En hou er dan rekening mee dat Pim, heel stoïcijns, de hele avond, ook tijdens de knallen die al voor middernacht plaatsvonden, heeft geslapen. Of zich geconcentreerd heeft op het schoonlikken van zijn lijfje. Maar toen het eenmaal zover was, kon hij ook niet uit onder zijn angst.

Miesje was ook heel dapper. Ze had zich de hele avond tegen de radiator aan geklemd. Zus was minder heldhaftig – ze verhuisde bij elke knal naar de kelder, waar ze veiligheid vond op een stapel vuile was.

Als ik zoiets zie, meemaak, is het een volslagen raadsel voor me, dat andere mensen, ook met huisdieren, die ooit de angst van hun beesten in hun gezichten hebben gezien, het überhaupt overwegen om gillende keukenmeiden, voetzoekers of duizendknallers af te steken.

Wat mankeert die mensen?

[Inderdaad, ik begin 2006 wat bozig. En flauw, misschien. Maar ik moest het even kwijt. Gelukkig 2006. toch.]

Standaard

13 gedachten over “Knal!

 1. Anne schreef:

  Whoops, zie pas nu je vraag naar de naam van Koe.Koe heet Koe omdat Koe ziet eruit als een koe 🙂 hij is wit en heeft van die grote min of meer ronde zwarte vlekken over zijn rug, net zoals je bij koeien ziet. Daarbij is mijn oudste zoon gek van koeien. Koe reageert ook alleen maar op de naam Koe en  poes.

  {Mowl: interessant. Wil ze ook gemolken worden?}

 2. Anne schreef:

  Ergens hoop ik dat na het Kerstverlof toch twee van de vier buitenpoezen de weg terug naar huis vinden.Van de drie poezen die hier al sinds de zomervakantie rondhangen, is Koe de enige die het tot in huis gehaald heeft en nu ook aanvaard is door Fluffy(onze poes uit het asiel). De andere twee verblijven buiten. Ze hebben een onderkomen gevonden in het tuinhuis en ze lijken niet echt van zin te zijn om ooit nog te verhuizen.

  {Mowl: blijf ik nog zitten met de vraag waarom Koe ‘Koe’ heet?}

 3. Ik kan me geheel in je ‘bozig’ zijn vinden, maar wat ik nog erger vind zijn de talloze huisdieren die weer verloren gezet zijn aan het begin van de Kerstvakantie. Er is wel geld voor de vakantie, maar geen geld om te zorgen dat hun huisdier goed opgevangen wordt. Sinds het begin van de kerstvakantie lopen er nu vier katten in onze tuin, op zoek naar wat warmte en voedsel. Met de twee poezen in huis, kan je wel stellen dat het hier nu erg druk aan het worden is.

  {Mowl: zijn je logeetjes blijvers?}

 4. Pollie schreef:

  Sorry dat het even op deze maniet moet. Ik zie nergens een emailadres waar ik naar toe kan schrijven. Ik zie dat ik weer gelinkt ben in jullie linklijst. Alleen klopt deze link (al driekwart jaar) niet meer Is geworden: http://www.polliesposse.net. groetjes, 

  {Mowl: ik heb het schaamrood op m’n kaken staan. De link is gewijzigd.}

 5. Pollie schreef:

  Dat klopt zeker. Zelf ben ik er jaren bang voor geweest en nu gaat het wel. Maar om het nu leuk te noemen die rotjes?!

  {Mowl: onbegrijpelijk.}

 6. Kitty (Sarjenka) schreef:

  Ik pleit voor een totaal afsteekverbod, maar ja… Ik denk dat de kans dat Nederland geheel onder water zal raken binnen nu en 10 jaar groter zal zijn… Van een vriendin hoorde ik het verhaal van een vent die met z’n herdershond buiten liep. Hond los en vent vond het leuk om een rotje af te steken en weg te gooien. Hond was gewend te apporteren en ging het rotje achterna… in z’n bek ontploft… hond was niet te redden en er is euthanasie gepleegd… Zou je zo’n vent het beste dan ook maar een rotje in zijn mond moeten stoppen… Misschien zou ie dan bij z’n verstand komen.

  {Mowl: van dit soort verhalen wordt je bijna beestachtig.}

 7. linette schreef:

  Gelukkig behoort Loedertje ook tot de ‘stoertjes’. Zij heeft de hele avond geen angst getoond en toen het echte sierwerk begon, heeft ze (echt ongelogen) samen met mij zitten kijken. Maar ik ben het met je eens, je doet er menig beest geen plezier mee!

  {Mowl: Loedertje is een kanjer. Net als d’r baasje.}

 8. Ik vind het vooral belachelijk dat die mensen al die teringzooi op straat laten liggen. Alsof de straat hun vuilnisbak is en wij ons daar een weg doorheen mogen banen. (Verder ben ik niet bozig hoor.)

  {Mowl: gelukkig maar. Toch wil ik je nog even op een medestander wijzen.}

 9. Tricky heeft zoals bij elke jaarwisseling tot een uur of 2 onder de bank gezeten. Zielig hoor. Wat me gisteren erg verbaasde was, dat we, op weg naar een brug, waar vanaf we het vuurwerk wilden aanschouwen, iemand om precies 1 voor 12 nog een hond zagen uitlaten. Pure dierenmishandeling volgens mij.

  {Mowl: als we de vuurpijlen nou es in de richting van zo’n baasje afsteken? Nadat we de hond hebben ontvoerd en van een veilig onderkomen voorzien, natuurlijk.}

 10. Mijn kat en konijn kijken niet op of om met vuurwerk.met hele harde knallen draaien hun oren wel wat om, maar dat was het dan.M’n kat gaat zelfs met harde knallen nog op het balkon: eigen keuze.Ik heb BIKKELS van huisdieren! aldus.

  {Mowl: wij schijnen steeds angsthazen te huisvesten. Je krijgt wat je toekomt, denk ik.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.