Oud en nieuw

bloem

Begin en de helft is klaar, begin opnieuw en alles is gedaan. Jean Guitton (1901-1999)

Ik haalde de dame op uit de wachtruimte en leidde haar naar de spreekkamer.

"Wilt u koffie?" informeerde ik.

"Graag." bevestigde ze. Ik verontschuldigde me en ging koffie halen. Even later zette ik een kopje voor haar neer.

"Alstublieft." zei ik. De dame keek me verwonderd aan.

"Herken je me echt niet?" vroeg ze. Ineens herinnerde ik me haar blik.

"Maar natuurlijk!" riep ik uit, "Marian!" Ze glimlachte.

"Marion." verbeterde ze.

"Ach ja – Marion!" Ik ging tegenover haar zitten. "Hoe is het met je?"

Ineens was ik terug in de tijd van de middelbare school, jaren her. Ik dacht aan de hechte vriendengroep die na het behalen van het einddiploma uiteen was gevallen. Zo zou het later vaker gaan: de tijd heeft er een handje van om wat samen lijkt te horen te doen ontbinden. Het zal een natuurwet zijn.

Marion vertelde ondertussen van haar leven tot dusver. Ze had – na de middelbare school – werk gevonden in de kinderopvang, ze was getrouwd en woonde in een mooi huis. Zij en haar man hadden drie kinderen gekregen: een dochter en een tweeling. Het leven leek een sprookje.

Tot haar man niet meer het geluk bij haar konden terugvinden. Ze besloten te scheiden. Hij vertrok, zij bleef alleen met drie kinderen. In diezelfde tijd moest haar werkgever, vanwege de bezuinigingen, haar ontslaan. Ze kon het huis niet meer betalen en zou het moeten gaan verkopen.

"Ik moet straks drie kinderen opvoeden van zevenhonderd euro in de maand." glimlachte ze.

Ik keek haar een moment aan.

"Wat vreselijk." meende ik. Wild schudde ze haar hoofd.

"Helemaal niet!" wierp ze tegen, "Het is een heerlijk gevoel om opnieuw te kunnen beginnen!"

[In de geest van Marion wensen Brrrr en ik alle lezers van Mowl een hele goede nieuwe start van een nieuw jaar. En wees tot die tijd voorzichtig met vuurwerk en andere rare rotzooi. Tot morgen.] 

Standaard

8 gedachten over “Oud en nieuw

 1. meggy schreef:

  Hoi Brrrr en Rene, Allereerst een heel gelukkig, gezond en liefdevol 2006! Ik wilde jullie iets vragen?!3 maart word ik 40 en zou ik het heel leuk vinden om mijn verjaardag aan jullie tafel te vieren! Max. 8 man. Dus eigenlijk de aanschuiftafel maar dan speciaal voor mij! Wat denken jullie zouden jullie dat willen?Hoor graag iets van jullie! Groet, Meggy

  {Mowl: de afspraak staat genoteerd.}

 2. ‘k Wens jullie vooral heel veel geluk toe. Geluk in de kleine dingen en geluk in de grote dingen. Maar vooral gelukkig zijn met elkaar!Bedankt voor je dagelijkse schrijfsels. Ik geniet er elke keer van! 

  {Mowl: ik ben daar blij mee. Nogmaals al het goeds wat wenselijk is.}

 3. Mooie positieve, glas-is-half-vol houding van die Marion. Die houden we er in voor het komende jaar. Ook een goed 2006 toegewenst. Hoop dan nog vaak je weblog te lezen.

  {Mowl: ik zal mijn best blijven dien. Veel goeds voor jou en K. Wie dat ook mag zijn.}

 4. beer schreef:

  mannen, een hele fijne avond vanavond en een enorm goed, gezond en liefdevol 2006 Dikke kus vanuit Nijmegen

  {Mowl: jullie ook een goed 2006 gewenst.}

 5. Ik zeg het niet snel van een vrouw, maar: Marion is een vrouw naar mijn hart! That’s the spirit!Ook voor jullie een hele fijne jaarwisseling en al het goeds en gezondheid voor het nieuwe jaar!aldus. 

  {Mowl: waren we allemaal maar zoals Marion. Voor jullie natuurlijk ook het allerbeste gewenst.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.