Lekken

Er is een terreuralarm afgekondigd.

Fase geel, met een randje oranje noemen de deskundigen dit. Omdat Nederland en andere Europese landen niet zijn ingegaan op eisen in een brief van Al Qaida die enkele dagen geleden bezorgd is bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Dit hoewel het Ministerie van Binnenlandse Zaken de brief heeft onderzocht en de inhoud niet serieus neemt. Maar voor de zekerheid worden er veiligheidsmaatregelen genomen in het westen van het land en Noord-Brabant.

De toon van de minister is rustig, maar niet sussend. We moeten waakzaam zijn, zegt hij. Alert. Ik hoor voor het eerst de term ‘soft target’. Hoewel ik het verband niet snap, schijnen dit doelen te zijn waar veel mensen in één keer kunnen worden getroffen.

Opeens denk ik aan Nijmegen, waar volgende week de Vierdaagse wordt gelopen. Met de feesten erbij zijn er miljoenen op de been. Veel militairen ook, met name van de Coalitie. Die krioelende mensenmassa is nauwelijks te beveiligen. Laat staan te controleren.

Een vriendin die in het centrum van Nijmegen werkt vertelt dat ze de laatste tijd ongekende bedrijvigheid waarneemt in het leegstaande pand tegenover haar werk. Glimmende Mercedessen rijden af en aan en laden onduidelijke zaken uit. Haar fantasie gaat met haar op de loop. Zijn het wapens die het pand in worden gedragen? Wie zijn die mensen in die auto’s? Weet de AIVD hiervan?

Ik mijd Nijmegen, volgende week. Voor het eerst voel ik een angst die ik helemaal niet wil kennen.

[Geen kwinkslag dit keer. Ik ben bloedserieus. Bah.]

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.