Look

Kastanjelaan 1, Arnhem
Telefoon (026) 445 19 16
keuken open 17.30, 21.30, maandag gesloten

look

De vrees en de liefde eten niet van dezelfde schotel.

Middenin het Arnhemse Spijkerkwartier bevindt zich alweer een aantal jaren Look. Dit restaurant is ooit begonnen met allerlei variaties op het thema (je raadt het al) knoflook. In die tijd, kort na de opening, waren we er al eens geweest. De keuken en de bediening hadden, laten we het voorzichtig formuleren, geen positieve indruk op ons achtergelaten.

In het algemeen bedenk je je dan nog wel een tweede keer voordat je zo’n zaak een tweede kans geeft. Maar, mede aangespoord door bekenden besloten we gisteren toch nog maar es richting Kastanjelaan te fietsen.

De entourage van het etablissement is onveranderd – en dat is positief. De wijk waar het zich bevindt is de laatste tijd erg opgewaardeerd. Veel jonge mensen, cultureel gemengd en vriendelijk. Een afspiegeling van die bevolking vind je ook terug in Look.

We moesten vroeg komen, was ons gezegd, want zeker in het weekeinde wil het nogal druk zijn. Daarom stonden we even voor half zes op de stoep – en dat was maar goed ook. We konden nog aanzitten, maar moesten dan wel beloven zo rond half acht weg te wezen: alle plaatsen waren dan besproken. Veel restaurateurs kunnen het zich slechter wensen, dezer dagen.

Het kan natuurlijk ook met de prijzen te maken hebben: alhoewel we die in het algemeen niet betrekken bij de recensies op Mowl, kunnen we ze hier niet geheel onvermeld laten. Elk voorgerecht kost € 6,50, voor een hoofdgerecht tel je € 11 neer. Geen geld – mits je er lekker voor kunt eten, natuurlijk.

Met elke gang kun je kiezen uit drie gerechten: vegetarisch, vis of vlees. Zo’n beperkte menukaart heeft eigenlijk onze voorkeur. Je kunt er dan bijna altijd zeker van zijn dat er goede producten zijn ingekocht en dat is altijd gunstig voor de kwaliteit van het eten.

Vooraf namen we beiden zeeduivelwangetjes (het klinkt altijd zielig – maar de we gaan ervan uit dat ze ook de rest van de vis ergens voor gebruiken) met een salade van blet rouge met pasta van gedroogde pommodori. De smaak was prima, de pasta verrassend. Maar wat die blet rouge nu was – we veronderstelden in eerste instantie dat het menubord een foutje maakte en een verfransing van rode biet bedoelde, maar de uitbater was zeer stellig: nee, blet was blet, hier was geen vergissing mogelijk. Op het bord zagen we roodachtige sla, als familie van de later nog terugkerende raapsteeltjes. De smaak was onbestemd; de gunstige wending werd, zoals gezegd, gevormd door de pommodoripasta.

Voor het hoofdgerecht bleef ik bij de vis. Dat bracht mij rode mul met risotto, zeekraal en lamsoren in een bouillabaisse met pernod. De risotto was gegarneerd met baby-inktvisjes – het had ook op het menu gestaan en dat had ik moeten zien. Ik ben namelijk niet zo dol op beestjes die me terug aankijken op het bord, verwijtend dat ik ze verorber. En nu zag ik zeker een dozijn oogjes die me levenloos confronteerden met mijn barbaarsheid. Gelukkig konden ze worden toegedekt met enkele blaadjes van de zoutwatergroenten.

Hoewel ik op pernod hetzelfde tegen heb als op bleekselderij – de anijsachtige smaak is me te sterk – viel het hier alleszins mee. De drank was op een subtiele wijze verwerkt en combineerde bijzonder goed met de ziltige smaak van de risotto en het zeeblad. De rode mul zelf was uitstekend bereid. Het geheel was niet alleen een plaatje, het was een smaaksensatie die ik heel bijzonder heb kunnen waarderen.

Brrrr had een varkenshaasje en een stukje buikspek met gepofte worteltjes een stamppotje van raapsteeltjes. Ik moet op zijn woord afgaan als ik hier neerschrijf dat ook hij zeer te spreken was over hetgeen er op zijn bordje was neergelegd.

Een enkel minpuntje was dat bij deze uitgebreide gerechten nog frietjes werden geserveerd: een ons inziens overbodig bijgerecht. En het leidde ook enigszins af van dat wat was geserveerd. Ons voorstel: laat de frietjes een optie zijn, waar gasten voor kunnen kiezen of wat zij achterwege kunnen laten. En gasten: doe dat dan ook.

Even over zeven waren we klaar. Wij hadden ons aan de afspraak gehouden – en Look was zijn deel ook meer dan nagekomen. Tijd voor de waardering.

Voor de entourage geef ik een zeven, Brrrr een half puntje meer. Eenzelfde score krijgt de bediening. Het eten (en daar kwamen we voor) belonen we met een dubbele acht. Het eindoordeel van Look wordt daarmee een 7 ½.

[Wat trouwens absoluut niet onvermeld mag blijven, is dat het restaurant uitsluitend met biologische producten zegt te werken. Kijk, daar houden we van. En blet rouge? Onderzoek op internet leert dat de Nederlandse naam hiervoor ‘heermoes’ is of ‘akkerpest’. Een onkruid, zogezegd.]

Standaard

5 gedachten over “Look

 1. Bij de Garlic Queen had ik alle knoflook op een gegeven moment wel gehad. In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

  {Mowl: geniet, maar eet met mate.}

 2. rozebeer schreef:

  het lijkt mij een beetje op “de grut” hier in Nijmegen..
  en het is inderdaad een rode sla…, wij gebruiken het ook dikwijls

  {Mowl: je krijgt de hoofdprijs – de kok komt daarvandaan.}

 3. Klinkt goed! En ook als een goede prijs/kwaliteit verhouding.

  Maar was nou alles met knoflook? Dat klinkt als de Garlic Queen in de Reguliers, waar ze zelfs met knoflookijs aan komen zetten. De keer dat ik daar was vond ik dat ijs net iets te ver gaan.

  {Mowl: volgens mijn herinnering was dat bij Look alleen in het begin.}

 4. suzanna schreef:

  Dit klinkt heel goed .
  Ik heb Look in ieder geval toegevoegd aan mijn lijstje van restaurants ,die ik kan bezoeken als ik er toevalllig in de buurt ben ..
  Altijd handig.

  {Mowl: altijd handig om Mowl als richtsnoer te hebben.}

 5. Gelukkig viel het oordeel positief uit.

  Ik ben laatst trouwens bij het Arnhems Proeflokaal (http://www.arnhemsproeflokaal.nl/) wezen eten. Het wordt er steeds drukker zag ik en dat is een goede maat voor de kwaliteit. Pièce voor 8,50. Natuurlijk geen gastronomisch hoogtepunt maar voor een dag ik-heb-geen-zin-om-te-koken een volwaardig alternatief!

  {Mowl: niet overmoedig worden.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.