Buren

uitzicht op het dakterras

It is our duty to look after ourselves and then, also, to look after our neighbours.
Margaret Thatcher (1925)

Nu de verbouwing naakt (sinds Bomans` ‘Bloed en Liefde’ vind ik dit één van Neerlands mooiste woorden; wat komen gaat naakt sedertdien) moet ik nog even de fabel ontkrachten alsof het alleen de katten zouden zijn die ons tot een dergelijke ingrijpende aktie nopen. O nee. Vlak de buren niet uit.

Onze buren ter linkerzijde hebben in eerste instantie getweeën die bovenwoning betrokken. Al snel kwamen daar de kinderen uit zijn vorige huwelijk bij. Vervolgens is zij nog een paar keer zwanger geraakt, met als gevolg dat het in dat huis zo nu en dan krioelt van het leven.

Nu zal iedereen met een bovenwoning onmiddellijk toegeven dat één van de nadelen van een dergelijk onderkomen het gebrek aan buiten is. Het gevolg was dan ook dat gedurende de mooie zomermaanden de familie voor de deur van hun huis ging bivakkeren. Kun je het je voorstellen? Voortuintoerisme? In onze buurt? Het ontbrak nog maar net aan een partytent en kratjes bier.

Gelukkig waren onze buren hier ook niet zo tevreden mee. Dus toen zich de gelegenheid voordeed om een dakterras te bouwen, grepen zij dit met beide handen aan. Wij konden hier alleen maar begrip voor tonen. Daarnaast waren we dankbaar dat de vrijetijdssmet uit het straatbeeld verdween.

Een nadeel, wat we ons op dat moment nog niet zo hadden gerealiseerd, van het nieuwe buitenverblijf van onze buurtjes was dat het rechtstreeks inkijk verschaft in onze huidige slaapkamer. Bovendien kon het voorkomen dat gezelschappen ’s avonds lang na onze bedtijd op het dak verbleven, waardoor het op zijn minst moeilijker was de slaap te vatten.

Met de nakende (ik gebruik het woord gewoon nog een keer; daarna moet het weer even genoeg zijn) verbouwing zal deze situatie hopelijk verbeteren. Onze slaapkamer zal verhuizen en wij zullen niet meer worden gestoord door buren en of katten.

[Ons volgende project staat voor over enkele jaren gepland. Wij gaan dan ons eigen dakterras maken. Het kijkt uit op het dakterras van de buren en zal diep genoeg zijn om ook de nachtrust in hun slaapkamer te verstoren. In stilte beramen wij onze zoete wraak.]

Standaard

5 gedachten over “Buren

  1. rozebeer schreef:

    Dan hebben jullie nu alvast een paar jaar voorpret….
    en voortuintoerisme kán toch echt niet…, helemaal niet bij jullie

    {Mowl: het was ongehoord.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.