Moeder en Zoon

margriet

Een man moge veel weten: een vrouw begrijpt alles. Gerard Reve (1923-2006)

“Ik ben eigenlijk heel standvastig.” bekte Brrrr de minister van vreemdelingenhaat na. Ik keek hem schuin aan.

“Je hebt een dozijn banen in twaalf jaar gehad.” torpedeerde ik zijn zelfbevering.

We waren op de afscheidsreceptie van zijn moeder – iemand die na vijftien jaar had besloten te stoppen met werken.

Dat is pas standvastig.” siste ik naar een zich omdraaiende Brrrr. Hij had me wel gehoord, al leek hij in een geanimeerd gesprek met iemand die hij, volgens mij, nog nooit eerder had gezien. Ik nam nog een glas wijn.

Eigenlijk was ik afgunstig. En trots tegelijk. Want ik heb nooit gedurfd wat Brrrr heel normaal vind – veranderen van werkplek. Voor mij naderen grote jubilea, waarvan ik nooit gedacht had dat ik ze zou halen.

Jaren bij dezelfde baas – ik gruwde aan het begin van mijn loopbaan van het idee. En toch ben ik nooit van werkgever veranderd.

Brrrr daarentegen staat aan het begin van een nieuwe wending. Een nieuwe functie, een nieuwe opleiding. Maar wel dezelfde werkgever. Dat dan weer wel.

[Zo stonden we daar gedrieën: de stopper, de hopper en ik. Het was een memorabel moment.]

Standaard

9 gedachten over “Moeder en Zoon

 1. Ik heb een aantal baantjes gehad, maar eigenlijk niet echt een jobhopper. Mijn zaterdag-/vakantiebaantje tijdens mijn studie hield ik aan toen ik een fulltime baan had. Pas toen ik voor mezelf begon heb ik van baantjes gewisseld, maar ja dat is uitzendwerk. En ook daar had ik moeite mee om te wisselen. Ik hoop nog lang voor mijn huidige baas te kunnen werken, ik mag hem wel ook al heeft ie behoorlijke nukken 🙂

  {Mowl: maar je komt nog es ergens met hem.}

 2. B & W schreef:

  Dit was de laatste werkgever hiervoor heb ik ook andere werkgevers gehad, maar bij de laatste het langst.
  Dus er zijn nog mogelijkheden genoeg voor jullie beiden, als je maar plezier in je werk heb. B xx

  {Mowl: plezier is belangrijk.}

 3. In de zevenentwintig jaar dat ik nu werk heb ik drie verschillende bazen gehad. Telkens wel in dezelfde sector, maar het veranderen van bazen ging vooral in functie van onze kinderen. Eerst fulltime, dan parttime en nu viervijfden. Alhoewel dit laatste me zwaarder valt dan ik had gedacht.

  {Mowl: ligt er aan – viervijfde van veertig uur is makkelijk, dat is tweeëndertig. Da’s gemakkelijk over vier keer acht uur te verdelen. Viervijfde van – ik noem es wat – zesendertig is veel lastiger te werken. Dat is achtentwintig uur en achtenveertig minuten. Per dag moet je dan vijf uur, vijfenveertig minuten en zesendertig seconden werken. Ik zou de hele dag op mijn horloge kijken.}

  • Per dag moet ik vijf uur en veertig minuten werken, maar dat doe ik niet. Ik werk zes uur per dag en alles wat ik teveel werk neem ik terug in overuren tijdens de vakantieperiodes. Dat is veel handiger.

   {Mowl: dat kan natuurlijk ook.}

 4. Het lijkt wel het keurmerk van moeders. Mijn moeder zit ook al jaren bij dezelfde werkgever. Daar carrière gemaakt, ander functies gehad en opleidingen gehad. Zelf kan ik daar niet over meepraten. Ik ga na een jaar werken (bij mijn eerste werkgever) al weer overstappen naar de volgende. Dat is het juk op de jeugd. Die moeten er als eerste weer uit. De (eigen-)baanbescherming voor de eigen groep van de baby-boomers speelt “ons” parten.

  {Mowl: wie weet proef jij ook nog es het geluk om vijfentwintig jaar of langer bij dezelfde werkgever hetzelfde te doen.}

 5. Spannend, zo’n verandering van werkplek. Aan de andere kant heeft lang bij een werkgever blijven ook zijn charmes.

  Ik zie mijzelf echter niet tot mijn pensioen bij een zelfde werkgever werken. Dan maar geen jubilea.

  En over standvastige moeders gesproken; mijn eigen moeder krijgt ook van iedereen vragen waarom ze pas dit jaar, op haar 65ste, stopt met werken. Die is ook erg standvastig, maar heeft bovenal gewoon erg veel plezier in haar werk. En is dat eigenlijk niet het belangrijkste?

  {Mowl: het allerbelangrijkste is dat er zoveel mogelijk mensen werken, zodat ik er eerder mee kan ophouden.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.